Mommy lifesaver: online je geboortelijst bij elkaar klikken met Lijstjestijd

lijstjestijd

Altijd leuk als iets eenvoudiger kan dan je dacht. Of dan je altijd al deed. Een ochtendroutine die op de ene of andere wijze plotsklaps veertien procent sneller kan verlopen. Een podcast die je anders naar de wereld leert te kijken. Een huishoudtrucje dat je echt-echt-echt moet kennen. In de rubriek ‘mommy lifesaver’ schijnen we licht op de ontdekkingen waarmee we onszelf en ons moederleven compleet onverwacht een intense upgrade gaven. Vorige keer hadden we het over de Gia-dress, ditmaal aan de beurt: Lijstjestijd.

WAT?

Lijstjestijd is een online platform waarop je zelf online verlanglijstjes maakt. Als was het een Pinterestbord (zij het: één waar wél iets van in huis komt), prik je op je lijstje leuke spullen die je tijdens een rondje internet browsen tegenkomt in allerlei leuke webshops. En die je Heel Graag Wil. Je deelt de lijst met vrienden en familie: zo weten zij precies waarmee ze je een plezier kunnen doen. Via de link kunnen ze het cadeautje meteen reserveren én ontdekken waar ze het voor jou kunnen kopen. Adios goedbedoelde, maar toch ook een beetje ongevraagde cadeaus.

WAARVOOR GEBRUIK JE HET?

Een lijstje op Lijstjestijd is handig voor een verjaardag, kerstmis, een lentefeest, communie of een huwelijk. Maar het platform wordt het meest gebruikt voor het samenstellen van online geboortelijsten. Daar was het oorspronkelijk ook voor bedacht, door Tine en Tom. Bij baby nummer drie had het koppel geen zin om wéér een traditionele geboortelijst te leggen. Tine: “Ik zag de hele tijd leuke spullen in kleine, Belgische webshops en dacht: dié dingen wil ik op ons lijstje. Dat ene outfitje uit boetiek a, het bedhemeltje uit winkel b, dé droomknuffel die ik zag in webshop c. En een spijlenbedje van pakweg Ikea, in de plaats van zo’n duur designstuk uit de babywinkel.” Mooi meegenomen was het, dat Tom een webdesigner is. Hij bedacht en bouwde, speciaal voor de geboortelijst van Pim, een handige tool waarop het koppel online een geboortelijst kon samenstellen en delen. En zoals dat wel vaker gaat met dingen die écht heel tof zijn, ging die tool al snel een eigen leven leiden. Tines vriendinnen vroegen of ze hem ook mochten gebruiken voor hun geboortelijst en al snel werd ‘Lijstjestijd’ een ding. Drie jaar later is het een handig en veelgebruikt platform, met een app.

HOE WERKT DAT DAN, PRAKTISCH GEZIEN?

Je kan je geboortelijst (of elk ander verlanglijstje) openen via de Lijstjestijd-app of website. Daarna ga je de lijst vullen. Telkens je ergens online een leuk item tegenkomt dat je graag cadeau zou krijgen, voeg je het met één klik toe aan je lijstje. Geen zin om het hele internet af te speuren? Je vindt op Lijstjestijd ook thematische inspiratieborden, waarop een heleboel webshops hun spullen al in een digitaal uitstalraam hebben geplaatst. Gewoon klikken, toevoegen, klaar. De app scant  voortdurend de voorraden in de webshops. Is een item op je lijst out of stock, dan suggereert hij een andere webshop, waar het wel nog te koop is. Net zoals bij een traditionele geboortelijst krijg je een link en een code (voor op de geboortekaart) waarmee gevers jouw lijstje kunnen opsnorren. 

HOE IK LIJSTJESTIJD GEBRUIKTE (EN WAAROM IK HET ZO HANDIG VOND)

  • Hold my hormones! Plots had ik de vrijheid om àlles op mijn lijstje te zetten dat ik maar wilde. Plots was ik niet meer gebonden aan het assortiment van één winkel. Ik kon bijgevolg zelf kiezen van welke items ik een duurdere versie wilde (bijvoorbeeld: dat prachtige tapijt dat de babykamer helemaal af zou maken) en welke dingen voor mij niet per se 35 euro per stuk hoefden te kosten (bijvoorbeeld: tetrawashandjes, body’s of slabbetjes). Ik kon Ikea combineren met design en Bobo Choses met Hema. Halleluja.
  • Wij kozen ervoor om (bij Waldo) een traditionele geboortelijst in de winkel aan te vullen met een lijstje op Lijstjestijd. Op ons Lijstjestijd-lijstje zetten we ook allerlei fijne doe-cadeaus, zoals ‘kraamkost’, ‘een babysitbeurt’, en ‘een babyloos restaurantbezoek’. Gevers konden ook samenleggen voor een ‘Gezinsabonnement Planckendael’ of ons verrassen met een (digitale) cadeaubon bij Goldfish, mijn happy place en tevens de (web)shop van één van mijn allerbeste vriendinnen.
  • Het cadeautje kan bij de gever thuis geleverd worden (zo konden ze het meebrengen op babybezoek), of kwam rechtstreeks bij ons thuis aan, per koerier of met de post. Elke dag pakjes krijgen! Such fun!
  • Via de app krijg je updates over je lijstje. Wat is er al gereserveerd, en door wie? Krijg je thuis een pakje aan, dan kan je de lieve gevers ook meteen een bedankje sturen, uiteraard te pimpen met snoezige foto van je baby. Handig en beleefd, net zoals ik het graag heb.
  • Je kan ook de pamperrekening / bakfietsrekening / spaar- of whateverrekening koppelen aan je lijstje. Zo hoefde er geen rekeningnummer op Waldo’s geboortekaart te staan. Wie hem iets wilde schenken, kon dat gewoon via Lijstjestijd.
  • Is het geslacht een verrassing? Dan kan je twee lijstjes maken. Op het geboortekaartje geef je dan de juiste Lijstjestijd-code mee.
  • Handig om de ‘En wat wil hij voor zijn verjaardag?’-vraag telkens weer meteen mee te pareren: ik gebruik het lijstje van Waldo nu nog, voor zijn verjaardagen en kerst. Telkens ik iets leuks spot, zwier ik het erop. 

WAT MET TWEEDEHANDS?

Wil je graag preloved babyspullen op je online geboortelijst zetten? Dat kan sinds kort ook. Prima Tripp-Trapp gezien op 2dehands? Shop hem alvast, maak er een mooie foto van en plaats hem vervolgens zelf op je lijstje. De gever kan jou dan rechtstreeks, via het platform, het bedrag overmaken. Of een stukje van het bedrag. Want gevers kunnen ook samenleggen voor een groter cadeau, zoals pakweg een bakfiets.

www.lijstjestijd.be

Scroll To Top