Online zwangerschapscursus: de weg naar de geboorte en erna

Motel Mama zwangerschapscursus

Vroedvrouw Elke Notebaert en Motel Mama maakten de online zwangerschapscursus waar je écht wat aan hebt

· Jezelf en je (geboorte)partner klaarstomen voor de bevalling én de baby

· Gedaan met googelen: alle info die je nodig hebt, op één overzichtelijke plek

· Vertrouwen, houvast en meer rust tijdens bevalling & kraamtijd

· Een online zwangerschapscursus met 5 uitgebreide modules: hapklare info, praktische tips én to the point videolessen

· 19 jaar ervaring: vroedvrouw Elke Notebaert is je ervaren (en milde) gids

· Keuze uit 3 formules: enkel de zwangerschapscursus of ook een box met handige essentials voor de geboorte en kraamtijd erbij? Kies je verblijf!

Elke Notebaert

hey, ik ben Elke


Wat fijn dat je hier even langskomt. Ik ben Elke, al 20 jaar vroedvrouw (en ik geef al 19 jaar zwangerschapscursussen). Op deze pagina vertel ik je alles over de online zwangerschapscursus die ik samen met Motel Mama maakte.

Mijn motto?
Don’t just wish for a great birth,
prepare for one.

Hoop jij op een goeie bevalling? Tuurlijk. En uiteraard hoop ik met je mee. Maar je hebt heus wel meer in handen dan enkel een spreekwoordelijk kaarsje om te branden. Je kan je namelijk ook écht voorbereiden op een goeie bevalling én een fijne kraamtijd. Jezelf en je partner er helemaal voor klaarstomen. En dat is dan ook precies wat we in deze online zwangerschapscursus samen zullen doen.”

op weg naar de geboorte
en de kraamtijd

‘De weg naar de geboorte en erna’ is mijn online zwangerschapscursus. In 6 weken stoom ik je helemaal klaar voor (de komst van) de baby. Ik vertel je alles dat je moet weten over de laatste zwangerschapsweken, de bevalling, (borst)voeding én de kraamtijd. Je krijgt alle info precies zoals je het gewoon bent van Motel Mama: eerlijk, correct, geruststellend, zonder oordeel en altijd met een lading praktische tips erbovenop. In deze cursus help ik jou, om jouw eigen weg te vinden voor, tijdens en na de geboorte van je baby.

samen doorlopen we 5 uitgebreide modules

· (Hoog)zwanger: de laatste weken én de aanloop naar de bevalling.

· Arbeid en bevalling: vol zelfvertrouwen van de eerste weeën tot de nageboorte.

· Wat als het anders loopt? Voorkom teleurstellingen en sta in je kracht.

· (Borst)voeding: alles dat je moet weten (om een geïnformeerde keuze te maken).

· Survivaltips voor een fijne kraamperiode: eerlijke info over jouw herstel en praktische tips voor je mini.

altijd een vroedvrouw op zak

‘Is het vruchtwater of niet?’, ‘Wat te doen bij tepelkloven?’ of ‘ Hoe dien je je baby z’n dagelijkse portie vitamine D en K toe?’: bij twijfel scroll je – in the heat of the moment – door het cursusprofiel, klik je de desbetreffende post open en bekijk je de info(video’s) gewoon nog een keertje. Zo heb jij voortaan altijd een vroedvrouw op zak!

KIES JE VERBLIJF

3 formules voor onze zwangerschapscursus

Kies je verblijf! Om het je extra comfortabel te maken kan je kiezen uit drie formules. Graag een geboorte & kraamtijd comfort box erbij – met fijne essentials voor in je bevalkoffertje en tijdens de kraamtijd? Dat kan! Ontdek hieronder wat er in de doos zit.

motel-mama-zwangerschapscursus

motel mama zwangerschapscursus

praktisch

Hoe kan je inschrijven? En: ‘hoe werkt deze online zwangerschapscursus?’. Nog wat praktische dingetjes op een rij.

  • We hebben net een cursus afgerond. Volg jij de cursus graag op eigen tempo, dan kan je je inschrijven aan een verminderd tarief. Je kan vandaag starten.
  • Je partner kan ook meevolgen. Ben jij een (bewust) alleenstaande mama, nodig dan gerust jouw geboortepartner uit om samen met jou deel te nemen.
  • Inschrijven kan hier. Je blijft toegang hebben tot al het materiaal.
  • Dit is een Instagramcursus: het lesmateriaal verschijnt op ons privé-Instagram-cursusaccount. (Voor meer info: zie hieronder)
  • Na je inschrijving krijgen zowel jij als je (geboorte)partner toegang tot het cursus-account.
  • Deze cursus bevat meer dan 5 uur videomateriaal. Maar geen paniek. We droppen niet meteen àlle info, wel elke dag een beetje. Zo kan alles ‘rustig binnenkomen’ en zijn we écht samen op weg naar de geboorte.
  • Na 6 weken heb je de hele cursus ‘uit’ en ben je 100% klaargestoomd.
  • Een vraag? Kijk hieronder of mail ons op [email protected]

neem een kijkje
in de cursus

Benieuwd hoe het allemaal in z’n werk gaat?
Bekijk hieronder even de preview-video!

online, maar niet saai

Er zit superveel info in deze online zwangerschapscursus. En wij willen dat je die op een fijne (niet overdonderende!) manier kan laten binnenkomen. Daarom kozen we voor…

Megafrisse hapklare infobrokjes
Meer dan 5 uur videomateriaal, gespreid over 6 weken én korte hap-snap videofragmenten: achter elke post zit een video, met alle info die je nodig hebt, to the point gebracht. Op elk moment te (her)bekijken.

1 topic per keer
Zo vind je alles gemakkelijk terug ‘in the heat of the moment’.

Oefeningen
Om (samen met je partner) te doen of om je aan het denken te zetten. We gaan écht aan de slag.

2x een Instagram Live
Herbekijk de vragenuurtjes met vroedvrouw Elke

Handige downloads
Checklists, ademhalingsoefeningen, houdingen voor tijdens de arbeid,
inpaklijst voor je koffertje…

Een werkboek
Inbegrepen: Je ‘Werkboek geboorteplan. Een stap-voor-stap gids om geboortewensen op te stellen’ + een invultemplate om je geboorteplan mooi vorm te geven.

na afloop van deze cursus…

kijk je oprecht uit naar de bevalling
De cursus geeft jou en je partner houvast tijdens de bevalling, zodat jullie er met meer zelfvertrouwen samen aan beginnen en – geloof het of niet – er écht zin in krijgen!

ken jij je opties
Deze cursus vertelt je niet ‘hoe het moet’, maar toont je wat er allemaal kàn.

sta je in je kracht
Net doordat je weet wat je opties zijn, kan je echt geïnformeerde keuzes maken. Die kennis zorgt voor zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt dan weer voor rust en ontspanning. En rust en ontspanning zorgen voor een vlottere bevalling en een fijnere kraamtijd.

heb je de kennis én de tools in handen voor een geboorteplan dat echt bij je past
Zo kan je, samen met je partner, je geboortewensen achterhalen. En ze, met behulp van ons ‘Werkboek geboorteplan. Een stap-voor-stap gids om geboortewensen op te stellen’ en onze handige invultemplate (beide als bonus inbegrepen in de cursus) neerschrijven in de vorm van jullie persoonlijke ‘geboortewensen’

ben je gewapend tegen teleurstellingen
‘Wat als het anders loopt?’. Anders dan die ideale bevalling die jij in je hoofd hebt? Ook daar bereid ik je op voor. Ik merk in mijn praktijk hoe ontzettend helpend dat is: mama’s die op voorhand alle scenario’s kennen, hebben meer zelfvertrouwen en kijken meestal ook opmerkelijk positiever terug op hun bevalling. 

weet je wat je écht mag verwachten van de kraamtijd
Ik geef je ook mijn kennis en praktische (survival)tips mee voor een fijne kraamtijd (zowel op babyvlak als voor jouw fysiek herstel).

ben je klaar voor de start van jullie voedingsavontuur
Borstjes of flesjes? Met alle kennis over (borst)voeding op zak kan jij écht kiezen wat er bij je past.

weet je genoeg
Je hoeft niet nog twintigduizend dingen te googelen. Vertrouw er maar op: aan het einde van deze cursus, ben je helemaal klaar om vol zelfvertrouwen te bevallen én aan de kraamtijd te beginnen.Elke Notebaert

Waarom je een zwangerschapscursus zou volgen?

Het is een kettingreactie. Wat je leert in de cursus zorgt voor houvast en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt dan weer voor rust en ontspanning. En rust en ontspanning… zorgen voor een vlottere bevalling en een fijnere kraamtijd.

zij gingen je voor

Als vroedvrouw geef ik (o.a.) in mijn vroedvrouwenpraktijk De Wolk al ruim 19 jaar zwangerschapscursussen. Zo mocht ik al meer dan 1000 mama’s en papa’s begeleiden op hun weg naar de geboorte en erna. Nu doe ik dat ook in Motel Mama. Benieuwd wat de deelnemers van onze zwangerschapscursus vinden? Reviews!

“Als aanstaande ouder kunnen we deze cursus absoluut aanraden!
We zijn heel blij dat we dit samen hebben gevolgd. Alles wat je moet weten voor de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken van de kraamperiode, kom je hier te weten.
Dit geeft een ontzettend ontspannend gevoel, omdat je zelf niet meer op zoek moet naar extra info.

Alles staat mooi en toegankelijk op de Instagram pagina, waardoor je het de info op je eigen tempo kan bekijken. Je krijgt een realistische kijk op wat er allemaal kan gebeuren, waardoor je geïnformeerd en met een zeker gevoel aan deze intense periode kan beginnen.

Elke legt het in de video’s heel mooi uit, op een persoonlijke manier. Je merkt dat er heel wat ervaring achter zit. Kortom: de cursus was een groot succes en één van de beste aankopen van dit jaar!”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marie – 31 maart 2021

“Ik ben zeer blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Ik keek elke dag uit naar de leuke posts, die ervoor zorgden dat ik minder angstig aankeek tegen de bevalling. Elke legde alles heel goed en openhartig uit in de filmpjes. Ook de InstaLives waren zeer verhelderend.

De info is behapbaar en interessant. Je krijgt geen overload aan informatie en dat beviel me wel als zwangere vrouw. Je hebt namelijk al zoveel aan je hoofd. Credits ook voor de geweldige vormgeving van de cursus: prachtige illustraties die naadloos aansloten bij de onderwerpen. Dat maakte het voor mij extra aangenaam om de cursus te volgen.”
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sarah – 16 maart 2021

Lees hier nog meer reviews

veelgestelde vragen
en antwoorden

Heb je een vraag over de Motel Mama Online Zwangerschapscursus? Onderstaande vragen horen we wel vaker.

Staat de jouwe er niet tussen of wil je graag nog wat extra info, mail ons dan op [email protected]. We helpen je met veel plezier verder!

Waarom is deze cursus eigenlijk een ‘Instagram-cursus’?

Wel… omdat we écht willen dat je er wat aan hebt. En dat je hem hélemaal volgt.

Heb jij geen zin om na een (thuis)werkdag nog vijf keer een uur naar een videotalk te kijken? Of even niet de puf voor videolessen van een kwartier?

No problemo. Hoeft ook helemaal niet. We hebben er superlang over nagedacht, over hoe we deze cursus het leukst zouden kunnen brengen. En het antwoord was dus: op Instagram.

Want:

* Er zit echt véél info in deze cursus. Meer dan vijf uur videomateriaal om precies te zijn (Insta-lives niet meegerekend). Alles na elkaar volgen is gewoon erg veel om het écht te kunnen laten doordringen. En we willen niet dat je ergens halverwege afhaakt. Daarom serveren we de cursus in dagelijkse kleine stukjes. Zo blijf je aan boord.

* We maakten er letterlijk een ‘weg’ van. Samen leggen we een traject af: je krijgt dagelijks korte, bite-size video’s, tips, oefeningen en leuk vormgegeven info. En op het einde van het traject (6 weken) ben je klaargestoomd voor de (aanloop naar de) bevalling, de kraamtijd en (borst)voeding. Hopla.

* Je kan elke dag een stukje cursus bekijken. Gewoon… tijdens het scrollen door Instagram. Of je kan er bijvoorbeeld één keer per week echt voor gaan zitten en (alleen of samen met je partner) meteen een hele module ‘verwerken’.

* Doordat je elke dag ‘reminders’ krijgt (de posts), vergeet je deze cursus niet te volgen. Dus nee, dit wordt niet zo’n online cursus die je ‘ooit wel eens zal bekijken’. Dit is zo’n online cursus waar je écht wat aan hebt.

* Je volgt hem samen met andere toekomstige ouders. En jullie kunnen leren van elkaar en elkaars vragen. Een extra online village, hoe leuk is dat?

* Je kan alle info gemakkelijk terugvinden. ‘Waar stond dat ook alweer?’. Je vindt precies wat je zoekt op onze Insta-feed, in één oogopslag. Zo heb je altijd ‘een vroedvrouw op zak’.

* Op Insta is er ruimte voor interactie: ik verzamel al je vragen en beantwoord ze tijdens twee Instagram-live-uurtjes.

* En… we hebben natuurlijk geprobeerd om er de allerleukste online zwangerschapscursus ooit van te maken 🙂

Hoelang heb ik toegang tot het lesmateriaal?

Je hebt onbeperkt toegang tot de feed met al het lesmateriaal. Zo kan je alles nog eens rustig herlezen en herbekijken wanneer je het nodig hebt.

Meer nog: onze Insta-feed maakt het extra gemakkelijk om alle info snel terug te vinden. Elke post gaat namelijk over één onderwerp. Een snelle scroll en je bent waar je moet zijn!

Dit is niet mijn eerste zwangerschap. Is deze zwangerschapscursus dan nog nuttig?


Als vroedvrouw begrijp ik helemaal dat je geen tijd hebt om een zwangerschapscursus te volgen waarbij je je vijf avonden, telkens twee uur moet vrijmaken om (samen met je partner) naar een livecursus te komen.

Maar aan de andere kant gun ik het je écht dat je ook goed voorbereid aan déze bevalling en kraamperiode kan starten. De info van de eerste (of vorige) keer zit vaak echt ver weg.

Alles nog eens goed opfrissen én nog bijleren ook? Met onze Motel Mama zwangerschapscursus doe je dat op een toffe manier, thuis, op jouw tempo, met superveel praktische tips en zonder dat je er een babysit voor nodig hebt! Yay!

Is er ook persoonlijke begeleiding voorzien?

Deze zwangerschapscursus is véél, maar het is geen persoonlijk begeleidingstraject.

Persoonlijke begeleiding door een zelfstandige vroedvrouw, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling, is natuurlijk ontzettend waardevol.

Een zwangerschapscursus en 1-op-1-begeleiding door een vroedvrouw vullen elkaar superfijn aan. Zoek je nog een vroedvrouw? Kijk dan zeker eens op www.vroedvrouwen.be

Hoe kan mijn partner deelnemen?

1 keer inschrijven = met 2 deelnemen. De rol van je (geboorte)partner is uiteraard superbelangrijk. Je partner kan dus uiteraard gewoon deelnemen aan de cursus, hij/zij krijgt ook toegang tot ons (privé) Instagram-cursusprofiel. Alle praktische info daarvoor volgt na je inschrijving.

P.S.: We voorzien ook écht specifieke ‘partner-info’, over samen weeën opvangen, massagetechnieken tijdens de arbeid, ademhalingsoefeningen tijdens de weeën, hoe het aanspreekpunt te zijn in de verloskamer…

Zo zijn jullie echt samen op weg naar de geboorte!


Hoe werkt dat precies, een ‘instagramcursus’?


Na je inschrijving krijgen jij en je geboortepartner toegang tot ons (beveiligd) Instagram-cursusprofiel. Dàt is the place to be.

* Wij maakten een online zwangerschapscursus op maat van je drukke leven. Je krijgt dagelijks korte, bite-size video’s, tips en leuk vormgegeven info. Je hoeft er niet eens extra tijd voor vrij te maken, want je krijgt al die info gewoon… tijdens het scrollen door Instagram!

* Gedurende zes weken krijg je dagelijks (meestal drie keer per dag) een leerrijke post te zien, met telkens een portie hapklare info. Achter de posts schuilen filmpjes, waarin ik je telkens àlles vertel dat jij moet weten om je voor te bereiden op de (weg naar de) geboorte, voeding en de kraamtijd.

* Hoe zat het ook alweer met…? Zijn het echte weeën of ‘valse’? Welke houdingen nam ik nu weer best aan om een sterrenkijkertje te voorkomen? Waarom moet ik regelmatig plassen tijdens de arbeid? Je kan gewoon terugscrollen naar de post en mijn uitleg opnieuw (en opnieuw) bekijken. Lekker handig. Je hebt nog 6 maanden na de start van de cursus toegang tot het lesmateriaal.


Ik ben nog maar pas zwanger, zou ik deze cursus al volgen?

Hé, alles mag. Maar eerlijk? Staat je hoofd nu al naar de bevalling? Of ben je nog met een heleboel andere dingen bezig?

Ik merk dat de meeste mama’s, zo rond 24 weken plots ‘klaar’ zijn om het écht diepgaand over de bevalling te hebben. De 20-weken-echo is achter de rug én je begint je wat vragen te stellen over hoe de bevalling zal verlopen. Voor 20 weken ben je misschien nog maar net aan het bekomen van je misselijkheid. En als je te vroeg start, ben je misschien al weer wat handige info vergeten :).

De eerstvolgende zwangerschapscursus gaat van start in december 2021. Je kan je hier alvast op de wachtlijst zetten voor de volgende cursus! Dan houden we je als eerste op de hoogte wanneer de inschrijvingen online komen.

Wanneer gaat de eerstvolgende editie van de cursus van start?

We mikken op april 2022. Je kan je hier alvast op de wachtlijst zetten voor de volgende cursus! Dan houden we je als eerste op de hoogte wanneer de inschrijvingen online komen.

Ik vind alle info toch online, waarom zou ik dan een online zwangerschapscursus volgen?

Omdat je hoofd soms gewoon té vol zit om ook nog eens zelf uitgebreid op zoek te gaan naar informatie. Plus: welke info is nu betrouwbaar? En welke is echt regelrechte onzin?

* Ik bezorg je alle info die je nodig hebt, op een snelle en hapklare manier. Na het volgen van deze cursus hoef je niét meer te googelen.

* Als je zelf info opzoekt, zoek je vooral naar ‘wat je al kent’.

Ik merk dat heel wat vrouwen zich (onbewust) vooral voorbereiden op dat ene ideale bevallings-scenario dat ze in hun hoofd hebben. Perfect normaal, natuurlijk. Zo werkt ons brein nu eenmaal. En precies dààrom heb je dus een vroedvrouw. En volg je een zwangerschapscursus. Want het loopt niet altijd zoals je het in je hoofd had.

Ook daar bereid ik je op voor. Gewoon al door te wéten dat het soms anders kan gaan, bescherm je jezelf tegen teleurstellingen. Ik merk in mijn praktijk hoe ontzettend helpend dat is: mama’s die op voorhand alle scenario’s kennen, hebben meer zelfvertrouwen en kijken meestal ook opmerkelijk positiever terug op hun bevalling. 


Wat als ik geen Instagram-profiel heb?

Zie je het zitten om er voor ons eentje aan te maken? 🙂 We helpen je graag verder met al je vragen op [email protected]

Wat maakt deze online zwangerschapscursus anders?

Ik wil je niet vertellen dat je, na het volgen van deze cursus, volledig in controle zal zijn tijdens je bevalling.

Want dat kàn namelijk helemaal niet. Ik wil vermijden dat jij je teleurgesteld voelt, achteraf. Of dat je met het idee blijft zitten dat je ‘gefaald’ hebt. Dat wil ik écht niet.

In deze online zwangerschapscursus reik ik je voldoende kennis aan, over het natuurlijke proces dat bij iedereen anders, maar ook bij iedereen even onvoorspelbaar zal zijn. Je leert te accepteren waarover je geen controle hebt, en je ontdekt waar je net wél de touwtjes in handen kan nemen. En wat er kan gebeuren als een bevalling anders loopt dan gepland.

Want ik geloof écht dat een goed voorbereide mama er twee waard is.

Zo bereid ik je dus voor op de bevalling. Maar ook op de aanvaarding, op het idee dat een bevalling gaat zoals ze gaat. En dat dat oké is. Dat helpt om achteraf met een positief gevoel terug te kunnen kijken op de bevallingservaring.

En als ik je één ding toewens, is het dàt wel.

Ik ben actief / studeer in de geboortesector en wil deze cursus graag volgen om bij te leren. Kan dat?


Om onze deelnemers de echte, authentieke ervaring van een zwangerschapscursus te kunnen geven – een cursus die zij op een veilige, gemoedelijke plek met gelijkgestemden kunnen volgen – reserveren wij de plaatsen in deze cursus enkel voor zwangeren en hun (geboorte)partners.

Ben jij actief in de geboortesector en wil jij deze cursus volgen om bij te leren, dan verkiezen wij om jou via consultancy bij te staan. Mail ons gerust voor meer info. Bedankt voor je interesse!

Scroll To Top