Prutoogjes proper maken, doe je zo

Was het nu van binnen naar buiten? Of van buiten naar binnen? Yup: het reinigen van de oogjes (zéker bij je pasgeborene) kan even stressy zijn. Hoe maak je die plakoogjes nu het best schoon? Een vraag voor de vroedvrouw!

DE EXIT VAN HET PRUTJE: EEN STAPPENPLAN

  • Trek het onderste ooglid heel zachtjes wat naar onderen.
  • Druppel wat fysiologisch water in het oogje.
  • Haal het vuiltje met een steriel gaasje weg.
  • Van binnen naar buiten of van buiten naar binnen? In principe reinig je ‘naar de neus toe’. Maar pin je daar niet op vast: neem vooral de kortste route. Zit het oogprutje dichter bij de buitenste ooghoek? Dan heeft het geen zin om het eerst hélemaal naar de binnenkant te verplaatsen om het van daaruit te evacueren.
  • Aan de andere kant ook een prutje? Neem een nieuw doekje.

VOELT HET GAASJE TE RUW?

Een ruw steriel gaasje kan voor wat irritatie zorgen. Een alternatief: de zachte doekjes van Kamillosan Ofta. Gebruik nooit watjes of wattenschijfjes, die kunnen pluisjes achterlaten in het oog. Auwie.

HET TRAANKANAAL MASSEREN

Een vuil oogje is vaak het gevolg van een verstopt traankanaal. Dat kan je wat vrij maken door met je (goed gewassen!) pink heel zachtjes de binnenste ooghoek te masseren, richting de neus. Doe dat nadat je het oog hebt gereinigd.

TIP VAN DE VROEDVROUW

Geef je borstvoeding? Doe een druppeltje moedermelk in het oogje, dat werkt verzachtend. Hoe? Neem een schoon, leeg pipetje (zo eentje waar net nog fysiologisch water in zat) en zuig er een beetje afgekolfde melk (vanop een lepeltje) mee op. Na het schoonmaken van het oogje, druppel je er een klein beetje moedermelk in. Daarna ga je het traankanaaltje weer met je propere pink masseren: vanuit de ooghoek naar de neus toe.

IS HET OOG ROOD?

Een vuil oogje is business as usual voor veel baby’s. Het komt écht vaak voor. Wordt het veroorzaakt door een verstopt traankanaaltje, dan kan een baby zelfs het hele eerste jaar af en toe last hebben van plakkende prutoogjes. Is het wit van het oog echter (wat) rood, dan ga je naar de dokter: het kan een irritatie of infectie zijn.

Scroll To Top