Dit lijstje met activiteiten maakt je blijer dan doelloos Instascrollen

Wat als je als mama éindelijk even de tijd krijgt om iets leuks te doen voor jezelf, maar je net dàn niets anders kan bedenken dan Instagram of Netflix? Enter: een doodeenvoudig lijstje met leuke activiteiten.

DE VRAAG VAN RIEN:
“Zelfzorg in coronatijd? Hum. Uitgestrekt in deze toch behoorlijk ongeziene spagaat tussen moederen en werken, zit er doorgaans niet meer genoeg rek op de dag om ergens tussendoor ook nog uitgebreid aan mezelf te denken. Wanneer de kinderen in bed liggen en het avondwerk erop zit, ga ik – verder deinend op flow van de dag – dan maar gewoon door met multitasken. Dan combineer ik voor de tv hangen met dingen in online winkelmandjes mikken (en met: ‘die vervolgens niet kopen’), met chocolade eten, met whatsappen, met Grüner Veltliner. Dat ik van al deze dingen op een hoopje allerminst blij word? Zo ver was ik eigenlijk al na dag 5. Het probleem, echter, is dat mijn lockdownzombiebrein gewoon te uitgeteld is om iets beters of leukers te verzinnen dan bovenstaande combinatie op repeat. En repeat. En… Hoe geraak ik uit deze spiraal?”

HET ADVIES VAN AN-SOFIE VAN PARYS (Broedvrouw), VROEDVROUW, SEKSUOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT:

“In mijn praktijk geef ik (aanstaande) mama’s die het even niet meer weten een ‘Plezierige Activiteitenlijst’ mee. De opdracht luidt dan heel eenvoudig: pik uit dit lijstje met leuke activiteiten gewoon elke dag één ding uit dat je leuk vindt, waaraan je plezier beleeft. Inspiratie genoeg. Ik schudde bijna driehonderd kleine pleziertjes uit de losse pols – zodat iedereen zeker een zelfzorgmoment kan uitkiezen dat écht deugd zal doen.”

P.S.

Elke gebruikte de lijst ondertussen ook in haar vroedvrouwenpraktijk De Wolk: “Soms zijn mama’s gewoon te moe om bij zichzelf te gaan onderzoeken waar ze, zeker in deze gekke tijd, nu eigenlijk nog écht blij van worden. Sinds ik het lijstje van An-Sofie kreeg, stuur ik het geregeld door naar mama’s. Heel fijn om te zien hoe zoiets simpels voor veel vrouwen toch echt een verschil maakt. En ook zo boeiend, hoe iedereen andere klemtonen legt. Het is een manier om even van die telefoon en tv los te komen en weer in te checken bij jezelf: wat vind ik nu echt leuk? Want het zijn dié dingen die nu energie geven.”

Scroll To Top