5 x Sandra Bekkari’s power-kraamkost voor pas bevallen mama’s

Geboortekaartje gekregen? Dan is een stapeltje tetradoeken van de geboortelijst altijd een goed idee. Maar je kan natuurlijk ook de keuken induiken voor een superpersoonlijk geschenk. Kraamkost!

Want eens een keertje ‘niet hoeven te koken’ komt heerlijk van pas tijdens die eerste drukke kraamweken, waarin ouders voornamelijk overleven op babyverliefdheid, maar toch ook op bitter weinig slaap. Geen idee wat te maken? Wij vroegen Fast Food-auteur Sandra Bekkari om een paar (cadeau)gerechten die niet alleen lekker gezellig zijn, maar ook nog eens supervoedzaam voor de herstellende mama!

LASAGNE, DE POWERVERSIE

Sandra Bekkari: “Omdat de ouders er (behalve het bakje in en uit de oven schuiven) hoegenaamd geen kookwerk meer aan hebben, is lasagne een echte kraamkost-klassieker. Maak je graag een versie die behalve heerlijk en gemakkelijk ook nog échte powerfood is? Stop er dan deze ingrediënten in, want ze helpen de pas bevallen mama om haar lichaam weer sterker te maken:

  • Wat dacht je van een lasagne met zalm? Vette vis bevat namelijk veel omega 3. Omdat omega 3 tijdens de zwangerschap nodig is voor de hersenontwikkeling van de baby, leent het lichaam uit de voorraad van de mama. Zo eindigen nogal wat mama’s met een tekort aan deze belangrijke vetzuren na de bevalling. En laat een evenwichtige vetzurenbalans (voldoende omega 3 en niet te veel omega 6 – dat vooral in sterk bewerkte voedingsmiddelen zit) nu net behoorlijk belangrijk zijn voor het mentale welzijn. Bij mama’s wordt een tekort aan omega 3 zelfs in verband gebracht met postnatale depressies. Door vlees te vervangen door vette vis maak je er dus een extra happy lasagne van! Yay!
  • Stop er veel groenten in voor een boost van mama’s mineralenvoorraadje. Bij voorkeur groene, want groene bladgroenten leveren het lichaam veel ijzer, magnesium, calcium en zink aan. Spinazie is een topbron van ijzer (en daar hebben veel vrouwen na de bevalling een tekort aan) en het boost je vitamine D-gehalte: die vitamine is nodig voor de aanmaak van het goedgevoelstofje serotonine.”
Op zoek naar een recept?
Hier vind je Sandra’s ‘lasagne van courgette, zalm, ricotta en spinazie’.
Sandra: “Voor kersverse mama’s doe je er wat (volkoren) pastavellen bij, ze kunnen de extra power goed gebruiken!”

GEZONDE BAKSELS

 “Belangrijk voor een fijn energiek gevoel: een bloedsuikerspiegel in balans. Zodat je niet constant op die rollercoaster zit van energiepieken (yay! Net suiker gegeten), gevolgd door een mega-energiedip (uuurgh, de suiker is uitgewerkt).

Wanneer je hormonen uit evenwicht zijn én je energiepeil in het negatief staat wegens chronisch slaaptekort, is die stabiele energiestroom zelfs nog belangrijker. Maar aan de andere – begrijpelijke – kant, heeft een kersverse, vermoeide ouder ook wel zin in wat gemakkelijk comfort food.

Het kraamkost-antwoord: gezonde baksels op basis van natuurlijke suikers en met extra vezels (bijv. uit fruit of volkoren bakmeel). In tegenstelling tot de klassieke cake of koekjes, halen zulke gezondere baksels mama’s bloedsuikerspiegel veel minder uit balans. Goed om te weten: ze hoeft je zelfgebakken geschenkjes niet allemaal in één keer op te eten. Baksels bewaren ongeveer een maand in de diepvriezer.”

Op zoek naar een recept?
Deze ‘bliss balls‘ zijn het éinde!

EEN GROENTESAPJE

“Voldoende water drinken is belangrijk om het postnatale herstel te boosten. En als een mama borstvoeding geeft, heeft ze nog meer water nodig. Alleen: altijd water drinken, dat kan wel een beetje saai worden. Misschien heeft ze wel eens zin in iets feestelijkers, zoals een vers groentesapje? Is de mama into gezonde voeding? Dan doe je haar misschien een plezier met groene smoothie. Daarmee vult ze haar magnesiumvoorraad in één heerlijke teug weer aan. Het perfecte ontbijt voor de volgende dag.”

EEN POT GRANOLA

“Wat dacht je van een feestelijk ontbijtmandje met een mooie bokaal zelfgemaakte granola, een pot natuuryoghurt en vers fruit? Zo verzamel je meteen alle ingrediënten voor een ontbijt dat een kersverse mama snel in elkaar draait, met één hand kan opeten en bovendien voor een kickstart van haar dag zorgt.”

Op zoek naar een recept?
Lekker én een beetje feestelijk dankzij de rode vruchten:
Homemade granola met frambozen

PASTASAUS
“Altijd handig om in de diepvriezer te hebben zitten: een groenterijke bolognesesaus. Vries ze in kleine porties in, zo kan de mama snel een lunch-voor-één klaarmaken tijdens haar moederschapsrust. Pols wel even op voorhand of er voedingsmiddelen zijn die ze (tijdens een eventuele borstvoedingsperiode) vermijdt. Sommige vrouwen eten dan bijvoorbeeld geen koemelkproducten, andere passen voor kolen, ui of look. Laat je ui of look weg uit een pastasaus, voeg dan wat andere smaakmakers toe, zoals verse basilicum of selder, oregano, rozemarijn of tijm. Ook leuk als cadeau-ideetje: geef er een pakje volkoren (spelt)pasta bij. Of een courgetti-snijder!”

OVER SANDRA BEKKARI
Sandra Bekkari is voedingsdeskundige en auteur van de bestseller-reeksen ‘Nooit Meer Diëten’ en ‘Fast Food’. En – supertof nieuws – sinds kort kan je haar ook als coach in huis halen. Met het online coachingprogramma ‘change for good’ begeleidt Sandra je in zeven weken tijd naar een gezondere levensstijl. Kwestie van die goede voornemens écht waar te maken! Meer info vind je op: www.changeforgood.be

Scroll To Top