Zo’n ringsling: waarvoor gebruik je dat nu eigenlijk?

rinngsling

O de ringsling! Sinds ik ‘m een maandje of twee geleden in gebruik nam (baby Nelson was toen drie maanden), draag ik hem dagelijks.  En dat terwijl ik tot voor kort nog nooit van een ringsling had gehoord (moet je weten: voor onze online workshop babydragen, was ik een totale draagleek! En nu, bij baby drie, gebruik ik de kinderwagen haast nooit meer). Denk jij nu: ‘klinkt boeiend, maar eigenlijk weet ik ook niet zo goed waarvoor die ringsling nu precies dient of hoe die werkt?’ No problemo: we brengen opheldering in 7 puntjes!

1. HET IS EEN DRAAGDOEK ZONDER KNOOP

Een ringsling is een korte, geweven draagdoek (dus: niet elastisch) die vastzit met twee ringen. De ringen zorgen ervoor dat je deze doek niét hoeft te knopen. Gewoon aantrekken en klaar!

2. HIJ IS IDEAAL VOOR IN JE LUIERTAS

En wel omdat hij zo ontzettend compact is. Rol hem op en hij past zo in je handtas of verzorgingstas. En zo stop je de ringsling ook meteen in z’n glasrol. Want deze draagdoek is héérlijk voor on the go. Je doet ‘m megasnel aan en uit: ringsling om, baby erin, de stof aantrekken en gààn! Heel handig als je snel de deur uit wil, om boodschappen te doen, om je baby bij je te dragen wanneer je je andere kind(eren) ophaalt op school… 

draagdoek leren knopen

3. HET IS DE PERFECTE UITKIJKPOST VOOR NIEUWSGIERIGE BABY’S

Vanaf zo’n maand of vier wil je baby vaak niet meer altijd met z’n snoetje naar je borst gericht zitten. Dat merk je doordat hij veel begint te wriemelen in pakweg de elastische drager, of aan z’n hoofdje dat hij met volle kracht naar achteren duwt. Je baby wil…. rondkijken. 

De ringsling is dan ook een topper voor nieuwsgierige baby’s die de wereld willen ontdekken. Want met deze draagdoek kan je hem niet enkel op de buik, maar ook op de heup dragen. En vanop de heup heeft je baby zicht op de héle wereld. Wordt ie wat moe of krijgt ie te veel prikkels te verwerken, dan kan je baby z’n hoofdje afwenden en op jouw borst tot rust komen. Zo fijn!

4. EN EEN EXTRA ARM VOOR WISPELTURIGE PEUTERS

De ringsling komt mega van pas op al die momenten waarop je je (grotere) baby of peuter anders op je heup zou zetten. Het is een soort van extra arm! 

Voor de uitstapjes in de stad met je peuter, bijvoorbeeld, is een ringsling een leuke draagoptie. Stappertjes vinden het vaak heerlijk om te kunnen afwisselen tussen zélf de wereld ontdekken en daarna weer veilig dicht bij mama en papa op uitkijk zitten. Dan komen ze naar je toe en vragen ze, met uitgestrekte armpjes, om opgetild te worden. Herkenbaar? Wel: precies op dat moment haal je de ringsling uit je verzorgingstas en draag je je kiddo een pak gemakkelijker in je zij.

5. HET IS OOK JE IDEALE ZOMERDOEK

Een draagdoek of -zak is eigenlijk een extra kledingstuk. Sommige dragers zijn warmer dan andere: bij de elastische draagdoek zitten er bijvoorbeeld drie laagjes extra stof over je baby (ideaal voor herfst- en wintertijd), terwijl een geweven ringsling je kindje met één extra laag stof omhult. Perfect voor tijdens de zomermaanden, dus.

6. HET IS VOORAL EEN DOEK VOOR KORTERE DRAAGMOMENTEN

Goed om te weten: met een ringsling draag je asymmetrisch. Het gewicht van je kindje steunt op één schouder. Prima voor korte afstandjes, maar niet meteen ergonomisch tijdens een lange wandeling, of als je last hebt van je rug of bekken.

7. EN EIGENLIJK IS IE OOK EEN ACCESSOIRE

Dit is de bohémien maxidress onder de draagdoeken. Een ringsling is niet alleen handig, maar ook écht mooi. Voor mij is dat niet onbelangrijk, want het is wel een accessoire dat ik elke dag draag. Ik ben superfan van mijn exemplaar van Tilia (stond op onze geboortelijst, nogmaals bedankt Wim en Cesaer :)), omdat hij heel fijn zit, maar ook omdat het bruine nutmeg-tintje bij àl mijn zomeroutfits past.

Elke Notebaert
Vraag het aan de vroedvrouw: “Is een ringsling ook geschikt voor newborns?”

In principe kan de ringsling vanaf de geboorte (op de buik dan). Maar omdat de ringsling aantrekken een beetje oefening vergt, zou ik (als je geen draagervaring hebt) de ringsling niet meteen aanraden als beginnersdoek voor je pasgeboren baby. Zo’n jonge baby heeft ook nog nood aan urenlang bij je zitten, en voor zo’n lange periode is asymmetrisch dragen niet optimaal. Bovendien heb je bij de ringsling ook maar één hand vrij: er zijn dus handigere systemen om je newborn te dragen (de elastische draagdoek of voorgevormde drager, bijvoorbeeld). Wanneer je baby iets ouder wordt is de ringsling een topper!

— Elke Notebaert, vroedvrouw De Wolk

Scroll To Top