Hoe vouw je een romper op? Of een babypyjama? Of een slaapzakje? De opruimcoach doet het voor

Geen idee hoe je die kleine romperdingen nu eigenlijk het handigst opvouwt? En wat met zo’n klein pyjamaatje? Of een slaapzak? Speciaal voor alle first-time-mommies-to-be die graag met een perfect georganiseerde commode starten of voor habitués die het allemaal wat ordelijker willen: neem er een stapeltje babykleren bij, en oefen je vouwskills met deze video en tips van KonMari-opruimcoach Anneliese Roose.

TIP 1. ZET ZE RECHT
Ze vallen om, dingen die onderaan liggen worden sowieso minder gebruikt, of na verloop van tijd (reken op een week) wordt ie gewoon weer een hoop. Yup: een stapel is uitdagend. Zeker wanneer het een wankele stapel ieniemienie babykleertjes betreft. Opruimcoach Anneliese Roose ziet het anders: “Ik raad je aan om van de stapels af te stappen en de situatie even om te denken. Probeer je babykleren dus eens rechtop te bewaren, zoals in de video. Dat is echt veel overzichtelijker. Je ziet in één oogopslag wat er in de lade / het bakje zit. En je kan elk kledingstuk er ook even gemakkelijk uit halen.”

TIP 2. VOUW RECHTHOEKJES
Geldt in de KonMari-methode voor het opvouwen van eender welk kledingstuk: probeer rechthoekjes te maken. Anneliese: “Je vouwt elk kledingstukje best eerst zodat je een rechthoek krijgt (bijvoorbeeld: een broekje dubbel vouwen, bij een rompertje de mouwen naar binnen vouwen…). Eenmaal je een rechthoek hebt, vouw je die telkens in tweeën of drieën tot het pakketje op zichzelf kan blijven rechtstaan (en tot het in het bakje / de lade past waar het in moet). Als je dat in gedachten houdt, kan je alle vormen van kledingstukjes opvouwen, hoe grillig van vorm ook.”

TIP 3. GEEN LADES? HAAL BAKJES!
Of kratjes, of schoendozen. Want die zorgen ervoor dat je ook een kast met enkel liggers kan omvormen tot een KonMari-paradijs van orde en rust.

TIP 4. VERDEEL JE LADE
Die kratjes, bakjes en dozen komen trouwens ook van pas wanneer je wél gewoon lades hebt. Groepeer zo bijvoorbeeld alle broekjes samen (mooi in rechtopstaande pakketjes), net als alle T-shirts of rompertjes. Je eindigt met a) meer overzicht en b) minder kans dat je mooie pakketjes omvallen in een iets te ruime lade.


TIP 5. SORTEER DE KLEREN METEEN PER MAAT
Ben je zwanger en wil je die honderd hormonaal geshopte outfits voor je baby alvast netjes wegleggen? Omdat je nu plots keiveel zin hebt om de babykamer in orde te brengen, of gewoon: omdat het je mentale rust brengt? Sorteer ze dan per maat, vouw ze op volgens de KonMari-methode en berg ze op in aparte dozen op. Label de dozen met de maat. Zo heb je meteen een goed overzicht op hoeveel kleertjes je al per maat hebt.

Anneliese Roose is opruimcoach en gecertificeerd KonMari Consultant. Sinds 2017 begeleidt ze klanten op zoek naar rust en ruimte in huis, volgens de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Scroll To Top