Mama blij, iedereen blij. 5 tips om je mom guilt het zwijgen op te leggen

We kennen het allemaal. Je voelt je schuldig als je te veel werkt, als je tijd neemt voor jezelf, als je aan je eigen projecten werkt. Elke keer als je bewust de keuze maakt om jezelf en jouw dromen op de eerste plaats te zetten, komt het schuldgevoel opsteken. Al is het maar omdat je een bad neemt terwijl er nog een laag choco aan de kinderstoel hangt.

Aan jezelf denken is belangrijk. Echt belangrijk. Je hoeft daarom geen zes weken op een berg te gaan mediteren in India. Wat je wel kan doen is de chaos in je huis achterlaten en de chaos in je hoofd, je hart of je lijf aanpakken. Wat dat dan ook voor jou mag betekenen. Meer yoga, bewust ademen (letterlijk), trainen voor de 10 miles of een business plan uitwerken. Waar jij van droomt.

Het is een beetje zoals stewardessen altijd zeggen: Eerst zet jij je zuurstofmasker op, dan zet je dat van je kinderen op. Kinderen hebben niets aan een mama zonder zuurstof. Net zoals ze niets hebben aan een gefrustreerde mama die zichzelf wegcijfert.

Maar hoe dan? Deze 5 tips helpen je op weg.

1. IS ER ÉCHT EEN REDEN OM JE SCHULDIG TE VOELEN?

Je zoom meeting met je baas staat klaar en het is al 10.03 (je call start om 10.00) als je kleuter zeurt: Maar ik wil niet alleeeeeeeen spelen. Moet je je dan echt schuldig voelen als je Paw Patrol inschakelt? Ik dacht het niet. Hetzelfde geldt trouwens als je baas eigenlijk je yoga teacher, bff of psycholoog is. Even belangrijk.

2. MAAK VOOR JEZELF EEN ‘MOM GUILT’ MANTRA

Altijd als je voelt dat er een golf schuldgevoel aankomt, herhaal je je mantra 5 keer. Hier zijn er een paar goeie, maar maak er vooral eentje die helemaal bij jou past:

‘Ik doe mijn best en dat is goed genoeg.’

‘Mama blij. Iedereen blij.’

‘Als ik nu tijd neem voor mezelf, ben ik straks een betere mama.’

3. JE BENT NIET ALLEEN

We voelen ons allemaal wel eens schuldig. We doen allemaal ons best. Voel je een golf van mom guilt aankomen? Laat het toe. En bel een mama-vriendin. Het is zo fijn om te weten dat het helemaal normaal is wat je doormaakt. En daar dan even een spoedberaad over hebben is een prima idee.

4. JE HOEFT HET NIET PERFECT TE DOEN

Laat die choco maar eens aan de kinderstoel hangen. Het is ok. Laat de was maar eens rondslingeren. Het is ok. Laat het (nog) maar eens fishsticks zijn. Het is ok. Gebruik de tijd die vrijkomt om aan jouw dromen te werken. Een rommelvrij huis vol gestreken was is nog nooit iemands levensdroom geweest.

5. WEET: HET IS EEN FASE

Kleine kinderen vragen nu eenmaal meer aandacht, slapen soms niet goed en laten hun duplo rondslingeren. De dagen zijn lang, de jaren kort. Het gaat voorbij. Beloofd.

Scroll To Top