Te veel Sint-snoep? Maak een ‘Rocky Road’

Rien de Mey

Wat doe je wanneer Sinterklaas decadent veel chocolade en snoepgoed heeft gebracht? Dan maak je er toch gewoon iets nog véél decadenters mee? Wij gooiden chocoladeletters, pepernoten, letterkoekjes en ander strooigoed in de mix en waagden ons aan een – op Pinterest superpopulaire – ‘Rocky Road’.

Wat? Een ‘rocky road’ is eigenlijk een ietwat hippige naam voor wat je ook ‘extreem ongezonde studentenhaver’ zou kunnen noemen. De freak shake onder de chocolaatjes, zeg maar. Een rocky road maak je door chocolade te smelten, snoepgoed naar keuze toe te voegen en het compleet oversuikerde geheel vervolgens weer te laten opstijven tot de chocoladereep van je dromen. Het ziét er alleszins heerlijk uit. Maar is het dat ook? 

Pinspiratie: zo ziet een Rocky Road er dus ongeveer uit

HOE MAAK JE EEN ROCKY ROAD?

  • Smelt chocolade (au bain marie) met een beetje boter.
  • Bedek een bakvorm met bakpapier.
  • Leg aardig wat pepernoten (of ander strooigoed) op de bodem. Voor een chunky look kan je alles grof hakken, maar als je te lui bent hoeft dat niet.
  • Giet er de gesmolten chocolade overheen. Als je graag een ‘swirl’ of marmereffect wil, kan je nog een tweede kleur chocolade smelten en die bovenop de eerste chocoladelaag gieten. Laat beide lagen elegant in elkaar overvloeien door er heel voorzichtig met een vork doorheen te gaan.
  • Strooi er nog wat snoep naar keuze bovenop. Marshmallows, schuimpjes, letterkoekjes, pinda’s, Smarties, pepernoten: in een rocky road kan je werkelijk àlles kwijt.
  • Laat minstens een half uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd in blokjes. Die kan je eventueel bewaren in een glazen voorraadpot: staat nog leuk op de kast ook.

OOK NOG EVEN DIT:

  • Je rocky road staat of valt uiteraard met de smaak van je chocolade. Ga voor de lekkerste.
  • Prima kookactiviteit, bovendien, voor een peuter of kleuter: als je kind kan roeren en met snoep kan strooien, kan het een rocky road maken. Klaar in tien minuutjes
  • Dit dessert moet niet eens in de oven: een prima zoet hapje voor als je snel iets zelfgemaakts wil bij de koffie.
  • Omdat ik geen bakpapier meer had, gebruikte ik aluminiumfolie. Die bleef op sommige plaatsen nogal hardnekkig in de chocoladebrok kleven. Irritant!
  • Trop is in het geval van de rocky road nooit te veel: laat je gaan met het strooigoed. De stukken met de meeste koekjes en pepernoten, bleken de lekkerste.
  • En excuses, maar… bij de rocky road is het geheel meer dan de som van de delen. Kon ik prima van alle aparte Sinterklaassnoepjes afblijven, dan vind ik deze zelfgemaakte chocoladebrokken werkelijk onweerstaanbaar. Al is het natuurlijk maar de vraag of dat nu een goed, dan wel een extreem dramatisch resultaat is.

rocky road
Meer dan de som van de delen: rocky road!

* Dit artikel verscheen eerder op het mamakanaal van Nieuwsblad.be

Scroll To Top