Een snelle mommy manicure: het bestaat!

snelle manicure

Nagels zijn – voor mij althans – een geval van pick your battles. Battles die ze keer op keer verliezen. Ik weet uiteraard wel dat handen wel eens visitekaartjes worden genoemd, maar om de één of de andere reden krijgen die andere visitekaartjes (mijn haar en make-up en outfit en proberen om basisvriendelijkheid te demonstreren na alweer een zeer korte nacht) steeds voorrang. Niemand is perfect. Alleen: van een afgebladderd lakje en nagelriemen met territoriumdrang word ik nu ook weer niet uitzonderlijk blij. Daarom ontwikkelde ik tijdens de afgelopen drukke moedermaanden een soort van nagel-survivalstrategie. Snelle manicure? Komt ie.

BLIJF BIJ DE NUDES

Is het een nude nagellak of is het een stukje ‘naakte’ nagel? Wie zal het zeggen? Vanop een veilig afstandje blijft mijn met nudes gelakte (en uiteraard ‘gechipte’) nagel er een pak langer fatsoenlijk uitzien dan pakweg een wijnrode. Al mijn geld op lieve lichtrozige kleurtjes à la Ballet Slippers (Essie) of iets meer gesofisticeerd beige.

GEBRUIK BADTIJD

Van zodra beide kinderen zelfstandig rechtop konden blijven zitten in bad, ging er een geheel nieuwe manicurewereld voor me open. Terwijl de kleine vrienden met de badeendjes spelen / vrolijk al mijn dure Rituals douchemousse in het rond spuiten, houd ik – verantwoordelijke ouder die ik ben –  de wacht naast het bad. Die taak combineer ik dan met een pedi- of manicure én met blinken van trots omdat ik mezelf voor een keer waanzinnig efficiënt vind.

SLA DE BASE EN DE TOP NIET OVER

Ja. Vier lagen, dat is letterlijk dubbel zo veel werk als twee. Ja. Maar de extra inzet loont wel degelijk. Een (bij voorkeur verzorgende) base coat egaliseert je nagel (dus: mooier en gladder resultaat) en zorgt ervoor dat alle daaropvolgende lagen beter hechten. Dat betekent dat je twee, drie of misschien wel vier volle dagen extra plezier beleeft aan je kostbare lakwerk. Je nagel blijft bovendien beschermd tegen het pigment van je kleurlak: heb je volgende week geen tijd voor een uitgebreide mani, dan blijf je tenminste niet met nicotinegele nagels achter. Ook een plus. Een topcoat is een extra verzekering want sealt het hele boeltje en levert je meer glans op.

INVESTEER IN EEN SNELDROGENDE TOPCOAT

Geen zin in twaalf minuten wapperen? Volgens het internet kun je je pasgelakte nagels ook onder een stroom ijskoud water houden. Omdat ik niet zo’n fan ben van opstaan uit mijn zetel en evenmin van ijskoud water, kies ik echter standaard voor een quick dry top coat. Die werkt echt! Na twee minuten is alles kurkdroog. Take. My. Money.

LAK JE NAGELS TIJDENS JE (BUREAU)WERK

Misschien een iets minder geliefde strategie in een landschapskantoor, maar wel de gedroomde activiteit tijdens een thuiswerkdag. Regelmatig pauzes nemen is belangrijk voor je concentratie. Dus vooruit: doe je baas / deadline een plezier en onderbreek de werkzaamheden om een lakje aan te brengen. Typ tussen de lagen vlijtig door en laat – zo zonder kind in de buurt dat ineens echt héél dringend naar het toilet moet – de lak voor een keer eens helemaal uitharden. 

GUN JEZELF HET SALONMOMENT

Weet je nog toen je zwanger was en je jezelf op de occasionele salonpedi trakteerde ‘want je kon er zelf niet meer bij’? Besef dat het oké is om je ook nu met dat soort extra’s te belonen, ‘want je komt er zelf niet meer aan toe.’ Bovendien is de salonmani/pedi (geldt ook voor het epileren van wenkbrauwen) de ideale manier om, na maanden van mogelijks lichte verwaarlozing, weer met een schone lei te beginnen. Gewoon de schaamte over het slagveld aan de kant zetten en je van het excuus ‘Sorry, ik heb een baby’ bedienen. Dat is altijd en overal geldig.

GELLAK IS EEN OPTIE, MAAR VRAAGT TOEWIJDING

Mijn schema laat me doorgaans nauwelijks toe om elke twee weken eens een half uur ongestoord in bad te dobberen, dus heb ik de gellaknagels van het salon al een tijdje geleden adieu gezegd. Op zich wel een uitstekend principe: de lak blijft ongeveer twee weken zitten en wordt door de nagelstyliste verwijderd wanneer je voor een nieuw kleurtje gaat. Kans is echter groot dat de lak ook na één dag wordt verwijderd door de Cilit Bang waarmee je de restanten van de wortelpuree en sandwich en aardbei (van gisteren) van onder de babystoel probeerde te schrobben. Je kunt natuurlijk ook huishoudhandschoenen dragen, maar dat doet niemand écht, toch?

DENK VOORUIT

Net onderweg wanneer je merkt dat je nagellak zeker weten geen dag langer meer meekan? Overkomt mij wekelijks toch minstens één keer. Daarom heb ik altijd een voorraadje nail polish remover wipes in de auto zitten: perfect voor on the go. Je vindt de doekjes gewoon bij de drogist of online of zo.

Scroll To Top