Snelle recepten voor de kraamtijd: de favo kraamsoepjes van de vroedvrouw

Elke Notebaert
snelle soeprecepten

Warm, troostend, vol vitamines én voedzaam: die winnende combo maakt van soep meer dan excellente kraamkost. En dan is een pot verse soep vaak nog snel klaar, ook. Of toch met deze receptjes: ik ontdekte ze toen ik zelf mama werd en het een hele uitdaging vond om vers eten op tafel te krijgen. Sinds dan geef ik ze met veel plezier door aan nieuwbakken mama’s: mijn snelle soeprecepten voor tijdens de hectische kraamtijd.

Komkommersoep

Dit recept kreeg ik zelf van de kraamverzorgster die bij me langs kwam toen mijn eerste zoon net geboren was. Ik maak ze nog steeds: in sneltempo, want de komkommers snijden vraagt echt maar twee minuutjes.

Wat heb je nodig?

  • 6 komkommers
  • 3 grote uien
  • 4 blokjes kippenbouillon (jaaaa… ik hou van lekker zoute soep, woeps)
  • 2 liter water

Zo maak je het:

  • Was de komkommer, snijd in grote stukken
  • Pel de ui, snijd in grote stukken
  • Doe komkommer + ui met het water en de bouillon in een snelkookpan (of kook in een gewone kookpot)
  • Laat garen tot de komkommers en uien zacht zijn
  • Mix de soep en vul eventueel aan met water
  • Voeg nog wat peper en zout toe naar smaak

P.S. Deze soep smaakt zelfs lekker wanneer je ze koud serveert! 

Smeerkaassoep

Als troosteten een baby zou krijgen met soep, dan kreeg je dit recept. Deze tomatensoep wordt extra romig dankzij een redelijk royale portie smeerkaas. Maar hey: pas bevallen mama’s moeten goed aansterken. En bovendien heb je, door slaaptekort, vaak extra veel zin in iets zouts en vetrijk. Beter soep dan chipjes, dus.

Wat heb je nodig?

  • 4 dikke uien
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 liter water
  • 4 blokjes kippenbouillon 
  • 1 kuipje smeerkaas

Zo maak je het:

  • Snij de uien grof
  • Doe ze samen met de gepelde tomaten, het water en de bouillonblokjes in de snelkookpan/kook gewoon op het vuur
  • Klaar? Mix de soep en doe er een volledig kuipje smeerkaas in. Roer goed tot alle smeerkaas is gesmolten
  • Voeg peper en zout toe naar smaak

Pompoen-wortel

Twee potjes koken is tijdens de drukke kraamtijd al helemaal te gek. Dus als je niet alleen zélf een kommetje herfstsoep wil slurpen, maar ook bij je kiddo’s wil scoren: deze pompoen-wortelcombi is lekker zacht en zoet. Boterhammetje erbij en ziedaar: een gezond avondmaal (dat ze ook effectief opeten).

Wat heb je nodig?

  • 1 flespompoen
  • 3 wortelen
  • 2 uien
  • 2 liter water 
  • 4 blokjes kippenbouillon

Zo maak je het:

  • Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd grof (deze pompoensoort hoef je niet te schillen, het waren snelle soepjes, remember!)
  • Schil de wortels en snijd in stukken
  • Snijd de uien grof
  • Breng samen met water en bouillon aan de kook, laat zo’n 20 minuten pruttelen
  • Mixen maar! + voeg nog wat peper en zout toe naar smaak

Lees ook: Nog een lifesaver tijdens de kraamtijd:
Minder krampjes, meer mom-fidence, een rustigere baby. En nog 9 andere redenen waarom babymassage zo’n tof plan is

Scroll To Top