Een sterrenkijker-bevalling is pittiger. Help je toekomstige zelf dus met dit trucje

Zit je aan je bureau of lig je in de zetel? Doe dan even een ‘houding-check’. Hoe zit je? Leun je naar voor? Of hang je eerder wat onderuitgezakt naar achteren? Wel… als er nu één tip is, die ik élke zwangere mama wil meegeven, dan is het wel deze: neem, vanaf een week of 34, wat vaker een voorover gebogen houding aan. Dat kan namelijk helpen om een sterrenkijker-bevalling te voorkomen.

STERRENKIJKER?

Een sterrenkijkertje of baby die in achterste plaatsing ligt, ligt wel met z’n hoofdje naar beneden – dat is al top – maar kijkt naar boven. Alsof hij dus op z’n rugje ligt en ‘naar de sterren kijkt’. Dat klinkt romantischer dan het is, want een baby in sterrenkijker-ligging is, zowel voor de arbeid als de bevalling, vaak lastiger.

De druk van het hoofdje op de baarmoederhals heeft namelijk een belangrijk positief effect op de ontsluiting. En ligt je baby in een sterrenkijkende houding, dan drukt het hoofdje dus nét niet op de juiste plek. Resultaat: het ontsluiten gaat minder vlot. Je hebt ook meer last van rugweeën. En bovendien ligt de baby niet in de ideale positie om aan de weg door het geboortekanaal te beginnen (voor een anatomieles: kijk even onderstaande video, daarin leg ik het uit met een baby en een bekken.) 

In het kort: bevallen van een sterrenkijkende baby is een pittiger traject. Daarom probeer je dus, vanaf 34 weken, om je baby alvast lekker comfy met z’n snoetje naar beneden te krijgen.

BRENG BABY IN DE PERFECTE STARTPOSITIE

Terug naar de anatomie. Een sterrenkijkende baby ligt met z’n ruggengraat tegen jouw ruggengraat. Terwijl we hem liever andersom zien: met gezichtje naar beneden en z’n rugje tegen jouw buik. (ook dat toon ik je in de video!).

Hoe ‘krijg’ je je baby nu in die ideale ‘starthouding’? Redelijk simpel: door regelmatig voorover te buigen. Dan werkt de zwaartekracht namelijk mee.

Het poepje van de baby is het zwaarst, dus wanneer jij voorover buigt, komt het poepje in de hangmat van je buik terecht. Precies daar waar je het hebben wil! De baby kijkt naar onderen.

HUP, NAAR VOREN

Daarom neem je dus – zeker vanaf 34 weken zwangerschap – regelmatig een voorovergebogen houding aan. 

Vroeger deden vrouwen dat eigenlijk ‘automatisch’: ze werkten op het land, of wasten met de hand in een ‘wastobbe’ (haha, raar woord!). Nu zitten we meer tijdens het werk. En – no judgement, ik snap het helemaal – zitten met een zwangere buik wordt al snel… hangen. 

Doe even de check: hoe zit jij nu? Hang je een beetje naar achteren op een (bureau)stoel? Of lig je, na een drukke dag, met de voeten omhoog en achteruitgeraakt in de zetel?

Hang je naar achteren, dan gaat je baby’tje dus, onder invloed van de zwaartekracht, ook met poepje naar achteren liggen: de ruggengraat ligt tegen jouw ruggengraat en het gezichtje kijkt naar boven. Naar de sterren…

HOE ZIT OF LIG JE DAN NOG COMFY?

Comfortabel voorovergebogen op een stoel zitten, kan bijvoorbeeld door die stoel omgekeerd te zetten – ja, zoals je deed toen je nog een coole puber was – en wat kussens op de rugleuning te leggen.

Lekker lui in de zetel liggen mag uiteraard ook nog. Maar probeer – in de plaats van onderuitgezakt – vooral op je zij te liggen. Ondersteun je buik met een paar kussens voor wat extra comfort.

Denk je nu: ‘huh, waar heeft die Elke het eigenlijk over? Check dan de video, daarin doe ik het allemaal voor!’

Dit fragment is afkomstig uit mijn Motel Mama online zwangerschapscursus. Daarin stoom ik je – met heel veel van dit soort korte filmpjes, tips en oefeningen – klaar voor de laatste weken zwangerschap, de arbeid en bevalling, maar ook voor het (borst)voedingsavontuur en de kraamtijd. Waarom? Omdat ik weet dat goed voorbereide ouders écht een voorsprong hebben bij de start, en dat je – wanneer je er met zelfvertrouwen aan begint – zowel de bevalling als de kraamtijd fijner beleeft. Lees hier meer over mijn online zwangerschapscursus.

Scroll To Top