Van de psycholoog: 7 tips om stress te verminderen (in coronatijden)

‘Zoek een eigen plek in huis’, ‘beperk de instroom van nieuws’ en ‘zorg ervoor dat de dagen niet te veel op elkaar lijken’. Annick Van den Nest, klinisch psycholoog, gespecialiseerd in ernstige stressklachten heeft een paar handvatten voor wie zich overspoeld voelt door stress tijdens de coronacrisis.

GA ELK OP ZOEK NAAR EEN EIGEN PLEK

Altijd fijn als je, binnen de setting van je eigen huis, toch nog een eigen plekje voor jezelf kan hebben. De mancave wist al decennialang huwelijken te redden, want de spanning werd geventileerd in het tuinhuis of de kluskelder… Ook nu is het belangrijk dat elk gezinslid een plekje kan hebben waar hij of zij even alleen kan zijn en tot zichzelf kan komen. Zeker als het gezin een combi is van introverte en meer extraverte leden, is dat extra belangrijk.

PROBEER IN EEN SOORT VAN WEEK-WEEKEND RITME TE BLIJVEN

De binnenactiviteiten die je in je wekelijkse routine had zitten (de planten water geven op maandag, afstoffen op dinsdag …) en die nog kunnen doorgaan, hou je best aan. Ga ook beter niet elke dag als een week- of weekenddag bekijken. Anders zullen alle dagen op de duur heel erg op elkaar gaan lijken, en dat kan voor een naar gevoel zorgen. We zijn erg gevoelig voor afwisseling en houden meestal niet echt van eenheidsworst. Blijf dus bewust plannen en maak de dagen verschillend van elkaar.

BEHEERS DE INSTROOM VAN (SOCIALE) MEDIA

Ook voor een digitale detox valt nu wat te zeggen. Ga niet mee in die eindeloze stroom betrouwbare (maar vaak ook minder betrouwbare) berichten. Kies een paar kanalen die jou de informatie bezorgen die essentieel is. Luister of bekijk ze een keer of twee per dag, en laat voor de rest de instroom stoppen. Continu de berichten volgen, zorgt ervoor dat je stressrespons constant wordt aangesproken. Die voortdurende alertheid is niet goed voor ons.

LAAT JE NIET GEK MAKEN

Neem de voorzorgsmaatregelen die jij nu belangrijk vindt én uiteraard diegene die objectief gezien ook echt nodig zijn. Maar laat de 35 bijkomende adviezen of extra dingen je niet gek maken. Wie al een tikje OCD onder de leden heeft of een beetje hypochondrisch is van aard zal hier sneller de controle kwijtraken. Probeer daar wat op te letten en in te dijken waar je kan.

PICKNICK VOOR HET OPEN RAAM

Met beperkte bewegingsvrijheid ga je best (creatief) op zoek naar voldoende zuurstof. Zet sowieso nog wat vaker dan anders de ramen open om de kamer goed te verluchten. En als de ramen dan toch open staan: ensceneer een gezellige picknick in de woonkamer, in de lichtstroom van de zon – pal voor het open raam. Zonlicht en zuurstof zijn goed voor je.

KIJK VOORUIT

Noteer een paar dingen die je straks, na het beëindigen van deze episode, wil vasthouden. Dingen die je nu wél kan doen en die je eigenlijk best wel leuk vindt, bijvoorbeeld. Of het besef dat ‘even uit de tredmolen stappen’ blijkbaar toch kan zonder dat alles om je heen instort. Of dat je eigenlijk net zo goed sociaal in verbinding kan zijn, zonder dat je elk weekend negen sociale afspraken moet-moet-moet hebben.

STAP UIT DE NEGATIEVE SPIRAAL

Het kan ook geen kwaad om te bedenken dat we – ondanks alle bedreiging – toch blij zijn met de manier waarop de gezondheidszorg ons hier omkadert. Als de negatieve of paniekerige gedachtestroom je gevoel beïnvloedt, doorbreek dan bewust die spiraal door je te focussen op iets wat je actief gaat doen, ga naar buiten, of doe een mentale activiteit waarvan je weet dat je tot rust kan komen (bijvoorbeeld: voor jezelf een veilige droomplek construeren en daar in gedachten naartoe gaan).

Annick Van den Nest is klinisch psycholoog en psychotraumatoloog, gespecialiseerd in ernstige stressklachten, van trauma tot burn-out. www.apeiron.be

Scroll To Top