‘Tandenpoetsen Is Stom’. 7 tips om je kind van het tegendeel te overtuigen

tanden poetsen kinderen

Sinds de vertrouwde tandpasta van formule veranderde en haar vierjarige dochter de vernieuwde versie ‘te prikkie’ vindt, is het definitief uit met de tandenpoetspret. Rien krijgt haar oudste (4) plots met geen stokken meer aan het poetsen. En daarvoor was het eigenlijk ook al niet alsof dat allemaal zo vlotjes verliep. Hoe kan je je kind enthousiaster laten poetsen? Hoe maak je een einde aan de twee-maal-dagelijkse strijd? Ons panel van mama’s schiet ter hulp, met tips uit het échte moederleven.

1.   EEN ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL (EN EEN INCENTIVE)

Is ook jouw kind geen enthousiaste poetser? Gewoon eens van borstel switchen, is zowat het vaakst gehoorde advies. Wie weet is het echt zo simpel. “Sinds we elektrisch poetsen is Flinn (5) plots wél fan”, zegt Jellina. Ook Julie, mama van de meisjes Chloé (5) en Emilia (2) is laaiend over de overstap: “Bij sommige elektrische tandenborstels van Oral B hoort een app. Die moet je hebben! Daarmee kan je kind, per poetsbeurt, een sticker verdienen voor in een virtueel stickerboek van Frozen, Cars, Mickey Mouse… Het marketingteam heeft dat mooi bekeken: plots poetst Emilia superflink haar tanden.”

2.   HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

Dat kinderen het ouderlijk gedrag wel degelijk spiegelen, ontdek je doorgaans wanneer je driejarige keiluid ‘faaaaaak!’ roept in de Hema, omdat haar vetertje los blijkt (heb ik van horen zeggen). Maar… op opvoedkundig meer verantwoorde momenten komt zulk spiegelgedrag natuurlijk wél ontzettend van pas. Mart, mama van de tweejarige Doris: “Voorlopig werkt poetsen het best als ze het ons eerst ziet doen. Want dan wil ‘Dorisje ook’. We maken er een spel van. Om ervoor te zorgen dat ze goed poetst, laten we haar diertjes nadoen, zodat ze haar mond ver genoeg opent. “Doe maar zoals de leeuw!”. Dan zegt ze ‘RAAAAAAWR’ en spert ze haar mondje ver open. Het paardje doet dan weer “HIIIIIIIIIIII”, waardoor we goed aan de voorste tanden kunnen. Werkt ook: haar zelf laten poetsen, zonder te forceren. Wij regisseren dan wel (“ronddraaien, alle tandjes zoeken met de borstel…”), maar zo lukt het goed.”

3.   DRAMA BUNDELEN

Als het dan toch gedoe is, dan beter in één keer deftig, redeneert Michèle, mama van Bob (5). “We bundelen het ochtend- en avondritueel, zodat het maar één keer drama is voor alles. Bijvoorbeeld: opstaan en onmiddellijk plassen, tanden poetsen, wassen en kleren aantrekken. Allemaal metéén na elkaar. Vroeger waren dat vier afzonderlijke drama’s. Dat zijn er dan toch al mooi drie uitgespaard (lacht).”

4.   EEN TANDENPOETSLIED

Om het tandenpoetsen wat te rekken, kan je een timer of een zandloper gebruiken. Maar het mag ook vrolijker. Met een liedje, bijvoorbeeld. Gewoon poetsen tot het uit is (als je kinderen fan zijn van Bohemian Rhapsody kan je natuurlijk wel even op pauze drukken). Al kan een scherm wel een handige extra zijn. Liesbet: “Een liedje opzetten is leuk, maar onze jongens stopten telkens met poetsen omdat ze de tekst niet verstonden. Dat was wat contraproductief. Een videoclipje helpt hier wel. Hét tandenpoets-anthem van het moment is deze hilarische treintoetersong (https://www.youtube.com/watch?v=cD3QlR98–A). De treintoeters overstemmen vlotjes het geluid van de tandenborstels en de video is behoorlijk hypnotiserend. Ook het clipje van ‘Dance monkey’ is erg populair.’ (https://www.youtube.com/watch?v=q0hyYWKXF0Q).

5.   ‘ZIT DAAR NU EEN BEESTJE IN JE MOND?’

“Een trucje dat bij ons erg goed werkt is de beestensafari”, zegt Jellina. “We gaan in zijn mond op zoek naar beestjes die er die dag zijn ingeslopen. We poetsen echt de gekste beesten weg: gorilla’s, krokodillen, kippen, giraffen, olifanten… Meestal vinden we ook nog een viertal kleine mieren helemaal achteraan bij de kiezen. Vooraf vragen we welke beestjes we volgens hem zullen vinden en dan fantaseert hij erop los. Eigenlijk best een fijn en grappig moment van onze dag.” Ook mama Inne maakt er een heel verhaal van: “Bij Aoife helpt humor altijd. Dan zeg ik dat er een koe in haar mond zit. “Hoor je haar niet? Moeeeee! Oh oh! Poets ze maar snel weg, anders blijft die koe daar wonen en houdt ze je ’s nachts wakker met haar geloei!” Et voilà, propere tanden. Oké, ze noemt mij weleens ‘Crazy Mommy’. Maar goed, als het werkt, werkt het!”

6.   DE CONFRONTATIE

Als imaginaire diertjes niet aanslaan of je kinderen immuun worden voor je moederhumor, kan je de noodzaak van tandenpoetsen ook concreet proberen aan te tonen. Liesbet testte ‘plakverklikker tabletten’: een soort van pilletjes die alle tandplak in je mond rood kleuren. “Een erg – euhm – grafisch resultaat, maar de kinderen kregen er naar verluidt buikpijn van. Dus dat was niet voor herhaling vatbaar.” Een ander plan? Onder één hoedje spelen met de tandarts. Mama Sanne belde ooit haar tandarts op, een uurtje voor ze met dochter Anna op de afspraak kwam. “Om te vragen of ze Anna kon uitleggen waarom een tutje niet meer zo’n goed plan was. Die aanpak zou ook wel kunnen werken voor gaatjes, niet? Laat de tandarts eens uitleggen wat een gaatje is, hoe een rottend tandje er uitziet en waarom tandpasta altijd een klein beetje prikkie is? Een extra autoritaire figuur invoeren: altijd een poging waard (lacht).”

7.   DE TANDPASTA CHALLENGE

“Ze zijn negen en vijf en dat tanden poetsen is nog elke dag een onoverkomelijk probleem. Kokhalzen, braakgeluiden. Ik heb nog geen enkele tandpasta gevonden die ze ‘lusten’.”, zucht Liesbet. Liesbets jongens zijn niet de enige fijnproevers van de bende. Nogal wat kinderen blijken af te knappen op de specifieke smaak van een specifiek tandpastamerk. Dan koop je toch gewoon een ander smaakje, zou je denken. Inderdaad. Maar na drie afgekeurde tubes begin je als ouder toch licht te wanhopen. En na vijf al helemaal. Wat hier thuis uiteindelijk werkte? De tandpasta challenge. In ware YouTube-kindervlogger-stijl liet ik Matilda tien soorten tandpasta proeven en professioneel jureren. De meesten kregen een ‘duimpje omlaag’, twee twijfelgevallen scoorden een ‘half duimpje’ en ééntje (huismerk van Kruidvat, die met het rupsje, eeuwige dank) kreeg een overtuigde ‘duim omhoog’. Of het écht aan de smaak lag, weet ik niet. Maar dat we erg veel pret beleefden tijdens het maken van de ‘vlog’ én dat zij plots meer controle kreeg over een situatie die voorheen nogal ‘opgelegd’ was… Mijn temperamentvolle dochter kennende, had dat er vermoedelijk ook wel iets mee te maken.

TANDENPOETS MAMAPANEL TOT UW DIENST

  • Jellina, mama van Flinn (5) en Nomi (1)
  • Inne, mama van Aoife (3) en Roisin (2)
  • Sanne, mama van Anna (4) en Max (1)
  • Michèle, mama van Bob (5) en baby Eppo
  • Mart, mama van Doris (2) en baby Fiona
  • Liesbet, mama van Theo (5) en Jules (9)
  • Julie, mama van Chloé (2) en Emilia (4)

*** Dit artikel verscheen eerder op het mamakanaal van Nieuwsblad.be ***

Scroll To Top