“Moeten er dan echt prijzen uitgedeeld worden voor het aangeven van wat lauwe Aquarius tijdens de bevalling?” Jazeker. Onze favorieten voor vaderdag!

Is die kleurrijke crècheknutsel met wat babykwijl (hopelijk afkomstig van de jouwe!) erop al tof genoeg? Of geef je ook élkaar een geschenk op moeder- en vaderdag? Ter ere van z’n dag nodigden we een vader uit in Motel Mama én legden we hem de netelige cadeaukwestie voor. Krijgt hij graag een extra presentje op vaderdag? En waarmee doe je hem dan oprecht plezier? Welkom Thomas Schoenmakers, auteur van Kalen zonder Balen, uitbater van een onzinspeciaalzaak, en – als we hem nog een paar keer op een pizzalunch trakteren – misschien ook wel vaste leverancier van vaderdingen @ Motel Mama.

“Elkaar geschenken geven voor vader- en moederdag, ik heb het altijd een tikje vreemd gevonden. ’t Is te zeggen: een jaarlijkse herdenking aan het offer dat moeders’ bekkenbodemspieren brachten kan ik vatten, voor vaders voelt het allemaal net iets commerciëler aan. Want moeten er dan echt prijzen uitgedeeld worden voor het aangeven van wat lauwe Aquarius tijdens de bevalling? En verdient hij, met zijn ongekloven tepels en redelijk intacte nachtrust, een periodieke lauwering? Sinds ik vier jaar geleden zelf vader werd, zeg ik: jazeker! Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen realiteit, en het vaderschap – hoe eenvoudig het mag lijken – is vaak ook hard labeur!

Het begint al bij de bevalling. Daar sta je dan, met je pis in de wind, terwijl je geliefde de prestatie van haar leven neerzet. Als vader in opperste staat van paraatheid, maar even nuttig als een regenboogvlag in Texas. Vervolgens loop je er een jaar lang voor spek en bonen bij, want geen melk, geen liefde! En hoe je je ook inleest, op een of andere manier lijken moeders steeds nét iets meer onderlegd in al wat kroost betreft. Maar ondertussen wel rennen-springen-vliegen-duiken-vallen-opstaan-en-weer-doorgaan in een oneindige poging om die overbodigheid ongedaan te maken. Over het passagierschap op de woeste baren van de hormonaliteit en het feit dat ik om een of andere reden óók een aantal kilogram verdik per kind, maar dat mensen dat bij mij wèl gewoon benoemen, zal ik wijselijk zwijgen.”

“Maar eerlijk; hoe zuiver de intenties ook zijn, in ons hart weten we allemaal dat vooral juf Cindy krediet voor het wondermooie geschenk verdient. En wat ben je bovendien met zo’n baksteen in het digitale tijdperk? Hallo, 2021 hier, Juf Cindy!”

“Dus wat mij betreft verdienen vaders ook wel eens een spreekwoordelijk bloemetje. En ja, die handversierde en met friscostokjes beplakte pennenhouder die ooit nog als baksteen door het leven ging is erg leuk. Maar eerlijk; hoe zuiver de intenties ook zijn, in ons hart weten we allemaal dat vooral juf Cindy krediet voor dit wondermooie geschenk verdient. En wat ben je bovendien met zo’n baksteen in het digitale tijdperk? Hallo, 2021 hier, Juf Cindy! Laat dus gerust eens doorschemeren aan je geliefde dat je wel degelijk de goede intenties ontwaart in zijn onbehouwen geklungel, en soigneer hem eens. Op Vaderdag, of op een ander moment (omdat je te laat bent met het bestellen van je attentie, bijvoorbeeld). “

ENKELE TOP VADERDINGEN

En omdat elk vogeltje zingt hoe het gebekt is, maakte ik een top 5 met cadeaus in elke prijsklasse. Want: wat is de prijs die je op erkenning plakt?

PIZZA!
… Ik zou zeggen: 1000 euro! De Morso Forno is een 96 kilogram wegende, gietijzeren pizza-oven die ook kan dienen als barbecue en terrasverwarmer. Uren plezier voor zijn innerlijke pyromaan gegarandeerd, en het ziet er nog mooi uit ook. Bovendien zijn de accessoires zo duur, dat je vrienden in een oogopslag weten dat er bij jou geen cent meer te rapen valt om te investeren in hun shitty start-up! Win-win-win dus, de verkoolde pizza’s uit de eerste pogingen moet je er maar bij nemen.

Buitenoven, Morso Forno, € 999

SOKKEN (UITERAARD)
Kousen voor vaderdag zijn zo cliché als lauwe cava tijdens een babyborrel, maar als statement kunnen deze vicuñawollen hoogstandjes wel tellen. Akkoord, 800 euro voor een paar sokken is niet mis, maar je krijgt er wel een mooi houten doosje bij en een certificaat dat het een kledingstuk betreft geweven met “de stof der goden”. Volgens verschillende reviews op het internet zijn ze niet geweldig aangenaam om te dragen, maar je koopt ook geen Lamborghini voor de comfortabele zetels. Vermoed ik, weet ik veel.

Finest Vicuña sokken van Falke

PAPIEREN VLIEGERS MAAR DAN BETER
Voor geschenken geldt er één gouden regel: hoe beter het vliegt, hoe nauwer ik het in mijn hart sluit. Drones en langeafstandsraketten zijn mieters, maar zelfs met een goed getrainde postduif kan je bij mij scoren. Geen fan van vliegende ratten en geen budget voor een oorlogsarsenaal? Trakteer de vader van je koters dan op een Powerup 4.0! Het is een opzetstuk om zelfgevouwen papieren vliegtuigjes op afstand met de smartphone te besturen. Bonuspunten: de kinderen kunnen de vliegtuigjes versieren, of als ze oud genoeg zijn zelfs zelf plooien! Vlieger-vouw-inspiratie vind je hier: www.foldnfly.com

Powerup 4.0, € 57,53

MATCHY MATCHY
Iedereen kent wel een Steven. Middenkader in een groot bedrijf, fietst graag, maar niet de 5 kilometer naar zijn werk, begin 40 en lichtjes opgewonden als hij jonger wordt ingeschaald. Steven zag bij z’n favoriete TedX spreker, wiens quotes hij maar wat graag ten berde brengt op de werkvloer, dat het bon ton is om een zongebleekt kralenarmbandje onder z’n gesteven manchet uit te laten piepen. Hij heeft er een verhaal over Ibiza bij verzonnen, maar de waarheid is dat hij het voor veel te veel geld in een sub-provinciaal herenmodewinkeltje aanschafte. Ont-Steven je partner, en geef zijn werkplunje flair met deze subtiele opstrijkpatches. Er is er eentje voor hem, en eentje voor je kind. Zo is hij stijlvol matchy-matchy, en – nog veel belangrijker – geen gigantische douchebag.

Twinning Magic Maker opstrijkpatches van Petit Pourri, € 16,95

KALEN ZONDER BALEN
De beste geschenken zijn niet per se de duurste. Kennis, aanvaarding, gemoedsrust en een royaal buffet aan geslaagde en minder geslaagde moppen is al te koop voor minder dan 23 euro! ‘Kalen zonder balen’ adresseert zich aan zowat alle mannen, want 95 procent van hen zal ooit te maken krijgen met een uitdunnende scalp. Zuur? Jazeker! Nog zuurder? Een voortdurend triestig mijmerende vent voor elk spiegelend oppervlak. Je partner is nog niet kaal? Irrelevant, want een gewaarschuwd man is er twee waard en dat kan ook nuttig zijn in pakweg het huishouden.

Kalen Zonder Balen door Thomas Schoenmakers, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, € 22,99. Ook hier te koop.

Een exemplaar van Thomas’ heerlijke boek ‘Kalen zonder balen’ winnen? Kan! 

Hou onze Insta in de gaten, want we mogen er drie weggeven. Yay!

Scroll To Top