Woeps! De vitamine D-druppels vergeten! Is dat erg?

vitamine D baby

Vitamine D. Ook wel bekend als: ‘dat donkerbruine flesje dat je meekrijgt uit de kraamkliniek’, ‘’s werelds traagst druppelende druppels’ of ‘gebotteld schuldgevoel’. Omdat – chillies, je bent écht niet de enige! – nogal wat ouders van baby’s die dagelijkse dosis vitamine D weleens vergeten toe te dienen. Hoog tijd voor een nieuwe bijdrage in onze rubriek ‘Is dat erg’, dus. Want: Is dat eigenlijk erg, soms per ongeluk zo’n dosis vitamine D skippen? Eline Tommelein, professor in de toegepaste farmacologie en farmacotherapie (VUB) legt het uit.

Waarom krijgen baby’s en kinderen best dagelijks vitamine D toegediend?

Prof. Eline Tommelein: “Omdat je, als je voorraad vitamine D te laag is, geen calcium uit je voeding kan opnemen. En dan heeft je lichaam dus te weinig calcium voorhanden om stevige botten te vormen. De echte botproblemen door een vitamine D-tekort komen in ons land niet zo supervaak meer voor. Maar aan de andere kant zien we wél dat er een hele grote groep Belgen is bij wie de vitamine D-status aan de lage kant is. Te laag om voor ons als normaal beschouwd te worden. Ze hebben dus (nog) geen botproblemen, maar ze lopen er wél een hoger risico op.

Bovendien is de kans dat een Belgische baby tijdens de wintermaanden voldoende in contact komt met rechtstreeks zonlicht (en dat heeft je lichaam nodig om vitamine D aan te maken) klein. Daarom nemen we geen risico’s en kiezen we ervoor om bij baby’s en jonge kinderen extra vitamine D toe te dienen. Ook al omdat er aan wat bonus-vitamine D helemaal geen nadeel verbonden is, enkel en alleen voordelen.”

Wat als je je baby z’n vitamine D-druppels vergat toe te dienen?

“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft. Die reserve kan het dan aanspreken wanneer je eens wat te weinig geeft of de druppels vergeet toe te dienen.”

Een mama geeft ook vitamine D door via haar moedermelk. Moet zij tijdens de borstvoedingsperiode extra vitamine D-rijke voeding op het menu zetten? Een supplement nemen? Wat vaker naar buiten gaan voor een wandelingetje?

“Gezonde voeding en een wandeling in de buitenlucht kunnen nooit kwaad (lacht), maar enkel als de mama een vastgesteld tekort heeft, is het nodig om een vitamine D-supplement te nemen. Tijdens de zwangerschap vinden er heel wat bloedafnames plaats. Ik raad altijd aan om bij één van die analyses ook de vitamine D-status even te checken. Zo weet je meteen of je een supplement kan gebruiken.”

Zit er extra vitamine D in kunstvoeding? Moet je ook bij kunstvoeding nog een supplement vitamine D toevoegen?

“Kunstvoeding bevat inderdaad al wat extra vitamine D. Alleen: niet voldoende om aan de dagelijks aangeraden dosis te komen. Zelfs als je baby enkel kunstvoeding drinkt, is een extra vitamine D-supplement toch nog nodig.”

Er bestaan voedingssupplementen, maar ook geneesmiddelen met vitamine D. Welke kies ik best?

“Ik vind het belangrijk een product te gebruiken dat geregistreerd is als geneesmiddel. Het grote verschil tussen voedingssupplementen met vitamine D en geneesmiddelen, is dat bij voedingssupplementen de samenstelling niet gecontroleerd wordt. De hoeveelheid vitamine D die op de verpakking vermeld staat, is dus niet per se de hoeveelheid vitamine D die ook echt in het supplement zit. Bij geneesmiddelen is dat wél het geval, dus zij krijgen de voorkeur.

Ter illustratie: een zopas gepubliceerd onderzoek in Engeland onderzocht 11 vitamine D-voedingssupplementen. De samenstelling van 8 van de 11 bleek niet overeen te komen met de specificaties op de verpakking. Voor hetzelfde geld dénk je dus dat je je kind de dagelijkse hoeveelheid vitamine D geeft, maar geef je continu te weinig.”

Is er een manier om D-cure sneller te laten druppelen?

“Onlangs hoorde ik een leuke tip! Als je het flesje op een specifieke manier vasthoudt, zou het druppelen vlotter lukken. Hou het met het ‘luchtgaatje’ aan de bovenkant, tegenover de inkeping. Het druppelen gaat dan niet plots supersonisch snel, maar toch al iets sneller.”

Tot welke leeftijd krijgt je kindje best extra vitamine D? Moet dat dan enkel tijdens de wintermaanden? Of ook tijdens de zomer?

“Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij kinderen (en ouderen) en dat vooral naar het einde van de winter toe. Tot zes jaar geef je je kind dus dagelijks extra vitamine D, tijdens de winter- én zomermaanden. De dosis blijft dezelfde als vlak na de geboorte. Wist je niet dat je kind best nog zo lang vitamine D kreeg? Geen paniek. Het lichaam haalt ook vitamine D uit voeding en zonlicht. Je kan gewoon nu opnieuw starten met het supplement.”

Geef je je kieskeurige-eter-peuter ook D-cure met een lepeltje? Of mag het stiekem in een zuigfles of een glas melk?

“D-cure heeft de neiging om aan de rand van een glas of fles te blijven kleven, wanneer je de druppels aan een drank toevoegt. Beter niet dus. Van zodra je kindje vaste voeding eet, kan je het daaraan toevoegen. Merken ze niks van. En ja: D-cure kan ook op een boterham met choco!”

Prof. Eline Tommelein (VUB) is professor in de toegepaste farmacologie en farmacotherapie. Eline geeft je, hier in Motel Mama, alle informatie over het gebruik van medicatie tijdens de conceptie, zwangerschap en borstvoeding. Maar ook voor vragen over medicatie bij jonge kinderen kan je bij haar terecht. Bovendien is Eline één van de weinige zorgverleners met een – volledig onafhankelijke – specialisatie in flesvoeding. Ze geeft ouders hier correct en ongekleurd advies over. www.medicourse.be

BRONNEN

  • Voedingsaanbevelingen voor België (Hoge Gezondheidsraad 2016)
  • Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI)

Scroll To Top