Tijdens de voorleesweek gaan we op zoek naar voorleesvoer voor de allerkleinsten. Want: welke boekjes lees je eigenlijk voor aan een baby? En: hoe prikkel je een mini al vroeg met prenten en taal? We vroegen het aan Ilse Hermans: illustrator, leerkracht en creativo achter de heerlijke kinderboekenstudio Studio Tosti. Ze vertelt ons hoe, waarom en welke toppers je kan voorlezen (of als cadeautje kan kopen) voor een baby. It’s Tosti Time!
Hoe lees je leuk voor aan baby?
Liever interactiever
Ilse: “Ook voor de aller-allerkleinsten kunnen boekjes ontzettend rijk zijn. Ze kunnen spelen met taal, ruimte laten voor fantasie, pràchtig geïllustreerd zijn. Met Studio Tosti willen we echt verder kijken dan die typische boekjes-met-de-boerderijdieren. Ons idee is: we kiezen énkel boeken die kinderen lees- en speelprikkels aanreiken. Boekjes die uitnodigen om er méér mee te doen dan enkel stilzitten-en-luisteren. Geluiden, flapjes, cut-outs, gekke ‘foutjes’, een verhaal dat wordt onderbroken of dat telkens anders afloopt: het is leuk om te zien hoe een interactief boek voor extra voorleesmagie en fantasie zorgt, zowel bij de kindjes als hun ouders.”
Met een écht voorleesverhaal
“Een baby heeft geen halve bibliotheek aan knisperboekjes, stoffen boekjes of badboekjes nodig, maar toch krijgen jonge ouders net dié boekjes vaak als geboortecadeau. Meestal zijn dat soort babyboekjes ook niet echt ‘boekjes met een verhaal’, maar eerder speelgoed. Daarom een kleine oproep: koop voor een pasgeboren baby ook al eens een mooi voorleesverhaal. Kwestie van dat voorleesmoment al vroeg te introduceren. En ook een ouder broertje of zusje geniet mee: iedereen kan samen in dat ene, supermooie voorleesboek duiken.”
Start vroeger dan je denkt
“Ik hoor weleens van ouders dat hun baby ‘nog wat te jong’ is om aan voor te lezen. En ik begrijp natuurlijk wel waar dat idee vandaan komt. Maar eigenlijk kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Akkoord, je tweemaander is (vermoedelijk :)) niet bepaald mee met alle plotwendingen, maar een baby’tje vindt het gewoon al heerlijk om je stem te horen en mee te kijken naar kleuren en vormen.”
Leer je baby bladeren
“Stevige kartonboekjes en foam boekjes zijn geschikt voor babyhandjes: ze zijn dik, kwijlproof en niet te zwaar. Al wat groter? Dan kan je je kindje eens zelf door een ‘echt’ boek laten bladeren. Da’s ook een les: voorzichtig leren omgaan met papier, niet met boeken gooien, er niet in bijten, de motoriek van een boek vasthouden onder de knie krijgen. Ook al lijkt dat maar iets kleins, kinderen vinden dat eigenlijk heel fijn om te doen.”
Maak het magisch
“Maak van dat voorleesmoment iets cools. Bouw eens een kamp onder de eettafel, neem er een zaklamp bij: alles om de ervaring te bekrachtigen, om voorlezen – en later lezen – echt magisch te maken.”
En… wélke boekjes zijn leuk voor baby’s? 10 Studio Tosti-favorieten!
Zigzag Het Bos
“De ‘Zigzag’-boeken zijn superstevige boeken die je lekker kan openleggen op de grond en waar je je baby of peuter vervolgens op kan zetten. Je ziet ze dan helemaal meegezogen worden in alle kleine prentjes die er op te zien zijn. En – bonus! – de grote broer of zus heeft er ook nog wat aan, want op de achterkant van het boek staan allemaal woordjes én figuren, die ze kunnen zoeken op de prent.”
Kiekeboe, Beer
“Pure magie voor baby’s! Want door de schuifjes lijken de prenten voor hun ogen te transformeren. En met het kiekeboe-spel scoor je natuurlijk ook gewoon àltijd bij je kleine baby.”
Muziek Maestro
“Je baby’s eerste pasjes in de wereld van klassieke muziek. Uitgeverij Clavis heeft echt een heel team dat professioneel met dit soort muziekboekjes bezig is en dat mérk je.”
Drup
“Een schattig en informatief boekje over water, en de reis die een druppel aflegt voor én nadat hij uit de kraan komt. Omdat boekjes niet altijd over boerderijdieren of slapengaan moeten gaan.”
Wij!
“Een niets-verbloemend-boekje vol verrassingen, over lichamen die anders en toch hetzelfde zijn. Ook leuk voor baby’s en peuters. Want naast het voorleesverhaal zitten er ook gaten en flapjes in en aan de stevige pagina’s.”
Vleertje Muis
“Misschien wel mijn favoriet van dit jaar. Want je krijgt drie verhalen in één met dit boek. En allemaal zijn ze lekker kort en raken ze leuke thema’s aan. Om een voorbeeld te geven: Als Vleertje een keukenweegschaal ontdekt, is hij erg teleurgesteld wanneer die biiiijna niet in beweging komt met alleen hem erop. Maar als hij al z’n vrienden uitnodigt om er mee op te komen staan, komen er al snel dialogen op gang over ‘hoeveel vriendschap net weegt’.”
Wees jij
De boodschap van dit boek is vrij klassiek. Je kan zijn wie je bent, we houden sowieso van je. Maar de prenten zijn nu eens écht onderscheidend! Want op iedere pagina zie je weer een totaal ander gezinnetje. Met twee papa’s, andere culturele achtergronden… als vanzelfsprekend getoond in het boek.”
Het boek zonder tekeningen
‘Roepen, fluisteren, zingen, gekke woorden zeggen: je moet als voorlezer alles doen dat het boek zégt dat je moet doen. Alles. Naar dit verhaal luisteren is ook de max voor baby’s, al zou je dat misschien niet meteen denken.”
Samen hier
“Dit boek van Oliver Jeffers geef ik standaard als geboortecadeau. Omdat iedereen ‘m in huis zou moeten hebben! Voorlopig in herdruk, maar vanaf maart is deze klassieker er weer.”
Als verdriet op bezoek komt
“Een misschien minder vanzelfsprekend (want niet zo heppiedepeppie), maar o zo belangrijk boek om in huis te hebben. Van een pijntje op de knie, tot oma die ziek is: dit boek van Eva Eland biedt kinderen troost wanneer ze het nodig hebben.”
Meer Studio Tosti?
Ontdek de geweldige boekenselectie van Studio Tosti in de webshop, of binnenkort in de Studio Tosti-pop-upstore in Mechelen, in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 10.