Net zoals tijdens je zwangerschap, kan je ook nu op de steun van je vroedvrouw rekenen. Alleen gaat dat momenteel een tikje anders in z’n werk. Maar anders gaat ook. Vroedvrouw Elke Notebaert legt uit hoe mama en baby (thuis) worden verzorgd en ondersteund tijdens de coronacrisis.
DE EERSTE VIJF DAGEN NA DE GEBOORTE
Je vroedvrouw komt gewoon aan huis, in principe zelfs dagelijks, vanaf je dag van thuiskomst. Je vroedvrouw zal er vermoedelijk wat gek uitzien. Ze draagt een mondmasker en handschoenen en heeft misschien zelfs een beschermende schort aan. Dat lijkt dan wel wat onpersoonlijk, maar onthoud: achter die outfit zit nog steeds je vertrouwde vroedvrouw. Ze is er voor je.
De verzorging van de baby. We vragen de ouders om zo veel mogelijk handelingen zelf uit te voeren. Het kindje uitkleden, verschonen of in de weegschaal leggen, gebeurt gewoon door mama en papa. Vroedvrouwen houden de gepaste afstand en passen voorlopig enkel medisch noodzakelijke handelingen toe bij je kindje, zoals een bloedafname voor de verplichte Guthrie-test (vroeger: ‘hielprik’). Dat doen we voor jullie veiligheid.
De verzorging van de mama. Knip, borstontsteking, aambeien of keizersnedelitteken? We laten je niet in de steek. Vroedvrouwen passen, net als anders, alle medisch noodzakelijke zorgen toe. Je vroedvrouw is, zoals steeds, je eerste contactpersoon bij een medisch probleem na je bevalling. Zij zal je, indien nodig, doorverwijzen. Ter geruststelling: de ziekenhuisafdelingen waarop patiënten met Covid-19 worden verzorgd zijn veilig afgesloten van de rest van het ziekenhuis.
Geen kraambezoek, maar een raambezoek. Wat als je ziek bent? Stel dat er iemand in het gezin ziek is of dat er een vermoeden is van een besmetting met het nieuwe coronavirus, dan komt de vroedvrouw één keer aan huis, meestal rond de derde dag. Ze is helemaal in beschermende kledij, nu draagt ze zelfs een wegwergpoveral. Ze bewaart zo veel mogelijk afstand en houdt het ‘fysieke’ huisbezoek’ zo kort mogelijk. De rest van het bezoek kan gewoon verder gezet worden van achter het raam. We doen een praatje en de mama kan haar baby’tje tonen, zo kunnen wij haar net zo goed blijven opvolgen als anders. Uiteraard is de vroedvrouw via alle andere kanalen al-tijd bereikbaar.
NA DAG VIJF
Wist je dat een vroedvrouw – ook in ‘gewone tijden’ – na dag vijf eigenlijk niet zo veel fysieke handelingen meer verricht dan je baby wegen? Ze is er dan vooral om jou informatie, steun, nabijheid en vertrouwen te geven. Die steun hoeft niet fysiek nabij te zijn. De psychologische bijstand en het beantwoorden van vragen gebeurt bij ons in de groepspraktijk nu via videocalls. Zo kunnen we zowel de mama’s als de baby’s blijven zien, dat maakt het monitoren toch gemakkelijker dan bij een telefoontje. We kunnen ook borstvoedingsondersteuning geven vanop afstand. Het is dus niet omdat je vroedvrouw nu vanaf de zesde dag niet meer kan langskomen, dat ze uit beeld verdwijnt. Integendeel.
De verzorging van de baby. Je baby weeg je zelf en het gewicht geef je regelmatig door aan je vroedvrouw. Je kan online een babyweegschaal kopen of misschien staat er nog een keukenweegschaal stof te vergaren in de kelder? Ook sommige mutualiteiten zijn nog geopend. Andere piste: een oproep plaatsen op sociale media om een baby- of keukenweegschaal te lenen van een vriendin of kennis? Vraag hen om de weegschaal goed te desinfecteren en bij jou voor de deur te zetten.
De verzorging van de mama. Ook na de eerste vijf dagen blijven we de mama medisch verzorgen als dat nodig is. Om in te schatten of we daarvoor aan huis moeten komen, vragen we onze mama’s om een foto per WhatsApp te sturen. Ik wéét het: dat is echt mijlenver buiten je comfort zone, maar op dit moment moeten we nu eenmaal creatief zijn. Wij hebben medisch beroepsgeheim, WhatsApp is beveiligd en de foto’s worden niet aan je dossier toegevoegd, beloofd. Maar we hebben ze wél nodig om je te kunnen helpen. Wij zien echt elke dag aambeien en tepels: live of op een foto, voor ons is dat nooit gênant.
JOUW VRAGEN ZIJN NU NET ZO BELANGRIJK ALS ANDERS
Denk niet: ‘Ik zal mijn vroedvrouw maar niet storen, want ze zal het vast druk hebben’. Als je met een vraag zit, dan horen we die graag. En als er even geen tijd is, bellen we je zo snel mogelijk terug. Misschien heb je nu zelfs een veel intenser contact met je vroedvrouw dan anders het geval zou zijn. Want nu, tijdens deze crisis, staan er vaak meer communicatiekanalen open dan anders. Je kan je vroedvrouw nu gewoon berichtjes sturen. Of met haar video callen. Niet vergeten: jouw vragen zijn vandaag net zo belangrijk als anders.