Alweer extra zomers weer in aantocht. En dan kan het dat je niet alleen zelf wat meer dorst hebt, maar dat ook je baby graag een beetje extra drinkt. Alleen: mag dat dan water zijn? Of een babythee? Prof. Toegepaste Farmacologie en Farmacotherapie Eline Tommelein (VUB) is één van de weinige zorgverleners met een – volledig onafhankelijke – specialisatie in flesvoeding. En ze heeft warm-weer-tips voor je!
Voor een baby die exclusief flesvoeding drinkt
Enkel flesjes melk volstaan, water bijgeven is niet nodig. Zelfs niet als het warm is. Zou je baby nu ook een flesje water drinken, dan vult hij zijn maag met water en neemt zijn eetlust af. Daarna heeft je kindje minder snel zin om weer een flesje te drinken, waardoor hij – in totaal – minder voedingsstoffen zal opnemen dan aangewezen is. En dat kan een effect hebben op zijn groei en gewicht. Geen extra water dus.
Voor een baby die borst- en flesvoeding combineert
Hier gelden dezelfde regels voor de baby’s die exclusief flesvoeding krijgen. Extra water is niet nodig!
Voor een baby die ook al vaste voeding neemt, en ook na de leeftijd van één jaar
Wanneer je baby naast flesjes ook al vaste voeding eet, is het net wél belangrijk dat je hem wat extra plat water aanreikt. En bij warm weer doe je dat nog vaker dan anders. Let er wel op dat je baby geen melk vervangt door water. Tot de leeftijd van 12 maanden blijft melk de grootste bron van energie voor je kindje. 500mL melk per dag is toch wel het minimum.
Ook nadat je kindje één jaar geworden is, wees je best aandachtig voor de hoeveelheid melk. Vanaf dan volstaat 300 mL per dag. Reik je kindje voldoende extra plat water aan.
Wat je wél kan doen bij warm weer:
- Voed je baby op vraag. En op een warme dag zal die vraag waarschijnlijk wat anders zijn. Je baby kan iets vroeger dorst krijgen en wat meer of vaker willen drinken. Geef dus gerust een extra flesje.
- Het kan ook dat je baby vaker kleine flesjes wil drinken. Net zoals je zelf op een warme dag graag een extra slokje van je waterfles neemt, heeft ook je baby nu andere drinkbehoeften.
- Houd de plaspampers in de gaten. Zijn het er evenveel als anders (toch minstens zes per dag) en is de urine licht van kleur (en niet geconcentreerd of donker): helemaal prima.
- Jonge baby’s willen niet per sé – zoals wij – graag iets fris drinken op een warme dag. Drinkt je baby warme melk, dan is hij niets anders gewoon. Als je je flesjes anders op kamertemperatuur geeft, blijf je dat ook beter nu zo doen.
- Bied vaste voeding koud aan.
- Leg een bijtring in de koelkast en wissel die af en toe af. Zo heeft je kindje altijd toegang tot een bron van frisheid.
- Als ze naar buiten gaan, blijven kindjes altijd in de schaduw en dragen ze een petje/nekbeschermer. Dat zorgt er ook voor dat ze minder zweten en dus minder vocht verliezen.
Wat je beter niet doet:
- Bij baby’s adviseren we enkel water te geven. Andere dranken zoals (gezoete) babythee’s worden zoveel als mogelijk vermeden.
- Kleed je kindje niet te warm. Een baby trek je altijd één laagje meer aan dan je zelf comfortabel vindt. Als jij dus zelf al warm hebt in een t-shirt en een short (en het liefst naakt zou rondlopen), dan is je baby perfect aangekleed in een body. Zo voorkom je overmatig zweten en uitdroging.
- Sommige kindjes hebben er last van als je water uit de koelkast geeft. We verkiezen daarom om water op kamertemperatuur te geven.