Euhm. Mag je kinderen insmeren met een zonnecrème voor volwassenen?

Hoe vaak moet een kind nu eigenlijk in bad? Is er écht een verschil tussen zonnecrème voor kinderen en volwassenen of is dat gewoon een marketing-dingetje? En bevat potjesvoeding eigenlijk genoeg vitaminen? Wij leggen al jouw mama-vragen (hoe bizarder, hoe liever) voor aan een expert. Mail ze – zonder spatje schroom of mom guilt! – door naar de redactie ([email protected]) en wij zorgen asap voor duidelijkheid! Graag gedaan.

Mag ik mijn kleuter en baby eigenlijk ook gewoon insmeren met een zonnecrème voor volwassenen? Of moet ik een speciaal zonneproduct voor kinderen en één voor baby’s kopen?

Michèle

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: “Het belangrijkste voor een zonnebrandcrème is dat die veilige zonnefilters bevat en geen irriterende ingrediënten zoals parfum of geurstoffen. Als jij een veilige crème gebruikt, is die ook zeker geschikt voor je kinderen en kunnen jullie gerust een grote tube delen met het hele gezin. Nog even op een rijtje waar je best op let:

  • SPF 30 of 50
  • Kies voor een veilige zonnefilter, ik maakte een lijst van veilige en te mijden zonnefilters. Je vindt hem hier.
  • Kies altijd een zonnebrandproduct dat beschermt tegen uv-A en uv-B
  • Geen spray, dan breng je vaak te weinig product aan.
  • Voor kinderen zijn toegevoegde antioxidanten nog iets minder van belang, omdat zij daar nog een grote voorraad van hebben (dat voorraadje slinkt naarmate je ouder wordt).
  • Mijn advies is om het eerste jaar je baby zoveel mogelijk uit de zon te houden, zodat je zo min mogelijk zonnebrandcrème moet smeren. Je wilt de tere babyhuid gewoon nog niet te veel ‘belasten’.

Wat als je een keer geen goede zonnebrandcrème bij je hebt en er eentje leent van een vriend(in)? Staar je niet te blind op de ingrediënten. In dat geval kan je beter smeren met een minder goed product, dan niet smeren. Dat geldt voor jezelf, en voor je kinderen.”

Nog tips nodig om je kiddo’s zonder drama in te smeren? Jetske verzamelde er een paar op haar website Smeer je in!

Scroll To Top