‘Facetime met je partner tijdens de echo’ en andere tips van de gynaecoloog

bevallen in coronatijd

Je moet het maar wéten. Dat je partner je zorgvuldig ingepakte bevallingskoffertje niet zomaar uit de auto kan gaan halen. En dat gynaecologen het écht oké vinden als papa of meemama even meekomt naar de raadpleging. Zij het per Facetime. Zwanger of bevallen in coronatijden? Nu het ‘nieuwe normaal’ ook op haar werkplek is geland, heldert gynaecoloog en verloskundige Els Dufraimont (Imelda) graag een paar dingen voor je op.

Zwangere vrouwen en koppels begeleiden tijdens de coronapandemie. Bezoekregelingen in lockdown. Testen bij bevallingen. Het was allemaal zo ontzettend nieuw voor iedereen. En toch hebben we daar na amper een paar weken, en ondanks de uitzonderlijke situatie, alweer een routine gevonden. Alleen: wat voor ons, artsen, ondertussen al ‘het nieuwe normaal’ is, is dat voor de zwangere vrouwen en koppels écht nog niet. Ik vind het belangrijk om mezelf er steeds aan te herinneren: ‘deze mensen maken dit voor de eerste keer mee.’ Ik wil mijn patiënten alle coronaprocedures uitgebreid en duidelijk uitleggen. Omdat het belangrijk is dat zwangere vrouwen en hun partners geïnformeerd zijn. Als je weet wat er staat te gebeuren, kan je het écht beter aan.

Daarom dit lijstje, met 5 dingen die handig zijn om te weten:

  1. Bel het verloskwartier op tijd. De procedure verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Maar in de meeste ziekenhuizen wordt elke zwangere vrouw in arbeid bij aankomst getest. In het ziekenhuis waar ik werk, ben je vanaf het ogenblik van aankomst ‘niet bewezen negatief’. Dat wil zeggen dat, tot het resultaat van jouw test er is, je moet worden behandeld alsof je een mogelijke drager van het coronavirus bent. En ook dat jij (en je bevallingspartner) een mondmasker ophouden. Ook het medisch personeel neemt alle voorzorgsmaatregelen, ‘tot het tegendeel is bewezen’. Het resultaat van een coronatest is er na ongeveer twee à drie uur. Daarom raden we je aan om, als je twijfelt of je in arbeid bent, meteen het verloskwartier te bellen. Zo kunnen we al een bevallingskamer voor je voorbereiden en kan je de eerste drie uur (met mondmasker op) nog zo comfortabel mogelijk doorbrengen. Vraag wel op voorhand de procedure in jouw ziekenhuis na.
  2. Neem je bevallingskoffer al mee naar binnen. Eenmaal jij en je bevallingspartner in de bevallingskamer zijn, kan je die kamer doorgaans niet meer verlaten. Denk dus niet: ‘we zullen even gaan kijken of het écht zo ver is, en straks wel onze spullen uit de auto halen’. Neem je koffer meteen mee naar binnen. Zo heb je niet alleen jouw spullen, maar ook de kleertjes voor de baby bij de hand. Ik zag al een paar koppels die het koffertje vergaten. En dan heeft die baby z’n eerste pakje niet. Voor veel mama’s is dat begrijpelijkerwijs heel belangrijk, die eerste kleertjes. Laat ze niet in de auto liggen.
  3. Weet dat de afname van een coronatest niet zo fijn is. De wisser gaat vrij diep in de neus. Veel mensen verwachten dat niet. Maar als je het op voorhand weet, valt het best mee. Een voorbereide vrouw is er twee waard.
  4. Videobellen tijdens de echo. De partner kan nog steeds niet mee naar de raadpleging in het ziekenhuis. Of toch niet fysiek. Maar per Skype of Facetime kan hij er perfect bij zijn. Schroom niet om je dokter te vragen of je partner de echo en de raadpleging zo kan meevolgen. Ik vind het handig, zo is er iemand extra ‘aanwezig’ om alles goed te onthouden. Ook een prima oplossing voor wanneer de partners in de toekomst weer gewoon mee mogen komen, maar de jouwe net dàn geen vrij kan krijgen op het werk. Een kwartiertje Facetime, daar kan hij of zij misschien wel even pauze voor krijgen?
  5. Vraag na wat de procedure is als je positief zou testen. Want het wérkelijke scenario is misschien minder erg dan wat jij nu in je hoofd hebt. Wat als je tijdens de arbeid positief test? En daarna? Ook dat verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Bij ons bevalt de moeder dan met een mondmasker en worden alle andere covid-voorzorgsmaatregelen (bijvoorbeeld:  begeleiding door één exclusieve vroedvrouw die de kamer niet verlaat, bevallen in een covid-kamer, vroedvrouw en dokter in beschermende pakken) opgevolgd. Het kindje wordt bij de geboorte opgevangen op een steriele doek. De mama wordt meteen gewassen en haar handen worden ontsmet, waarna ze huid-op-huidcontact met de baby kan hebben. In de meeste ziekenhuizen mag het kindje ook gewoon bij haar op de kamer blijven – de baby slaapt dan in een bedje in een aparte box. Een besmette mama mag borstvoeding geven. Ze draagt dan een mondmasker, en wast haar handen en borsten goed voor elke voeding.
Scroll To Top