Worden er nog echo’s gemaakt? Wat als ik koorts krijg? En als ik besmet raak, wat betekent dat dan voor mijn ongeboren baby? Gynaecoloog en verloskundige Dr. Els Dufraimont (Imelda) en vroedvrouw Elke Notebaert beantwoorden de meest gestelde vragen over zwanger zijn tijdens de coronacrisis.
IK BEN ZWANGER, WELK EFFECT HEEFT HET NIEUWE CORONAVIRUS OP MIJ?
Je bent niet gevoeliger voor de gevolgen van een coronavirusinfectie dan andere vrouwen. De meerderheid van de besmette zwangere vrouwen zal enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen. Als zwangere ben je echter wel gevoeliger om infecties op te lopen. Wanneer er nog andere medische condities aanwezig zijn, kan dat risico verhogen.
HOE KAN IK HET RISICO OM HET VIRUS OP TE LOPEN VERKLEINEN?
Voor jou als zwangere gelden dezelfde gangbare voorzorgsmaatregelen. Je leest ze hier nog eens na.
EEN VAN DE SYMPTOMEN VAN COVID-19 IS KOORTS. IS DAT DAN NIET GEVAARLIJK VOOR DE BABY?
Op dit moment lijkt het erop dat koorts tijdens de zwangerschap een hoger risico is dan het virus zelf. Hoge koorts zou vroegtijdige weeën kunnen opwekken. Onderdruk de koorts met een koortswerende pijnstiller op basis van paracetamol en drink voldoende water. Paracetamol is veilig tijdens de zwangerschap, haal het voldoende in huis.
Let op: de basale lichaamstemperatuur voor een zwangere vrouw is iets hoger. Alles onder de 37,5 is geen koorts. Voor zwangere is 37,2 à 37,3 normaal. Er wordt aangeraden om bij milde symptomen thuis uit te zieken. Ben je ongerust, neem dan sowieso telefonisch contact op met je huisarts.
ALS IK BESMET BEN MET HET NIEUWE CORONAVIRUS, WAT IS DAN HET EFFECT OP MIJN ONGEBOREN BABY?
Er zijn nog weinig gegevens, maar in dit geval is geen nieuws, goed nieuws: er is voorlopig geen enkel bewijs van een overdracht van het virus naar de ontwikkelende baby toe. Er is ook geen bewijs dat je meer kans loopt op een miskraam wanneer je besmet bent met het nieuwe coronavirus.
Een zwangerschap duurt negen maanden, deze crisis nog maar drie. De langetermijneffecten kunnen we dus nog niet kennen. Wél weten we dat er geen argumenten zijn om aan te nemen dat er grote problemen zullen zijn. Bij andere coronavirussen werd er in het verleden geen rechtstreeks nadelig effect op het kind gezien.
IK BEN ZWANGER EN (VERMOEDELIJK) BESMET. WAT DOE IK NU?
Verwittig je huisarts. Neem koortswerende middelen (paracetamol) en drink voldoende. Bij milde symptomen blijf je in bed. Bij ernstige symptomen neem je contact op met het ziekenhuis. Ga je bijna bevallen? Het ziekenhuis waar je wordt opgevolgd en zal bevallen heeft een plan voor jou en je baby uitgewerkt. Je arts zal op al je vragen kunnen antwoorden.
IK BEN PAS ZWANGER, WAT NU?
We weten van andere coronavirussen dat er geen effecten waren op de ongeboren baby. Zorg wel voor optimale preventie.
WAT MET MIJN ZWANGERSCHAPSWENS?
Omdat we nog niet op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen, wordt toch aangeraden om de zwangerschapswens uit te stellen. Alle fertiliteitsbehandelingen zijn on hold gezet.
WAT MET MIJN ECHO’S? GAAN DIE NOG DOOR?
De drie voorziene echografieën (één per zwangerschapstrimester) gaan gewoon door. Zwangerschaps follow-up is noodzakelijk. Elke vier weken (en naar het einde van de zwangerschap toe iets frequenter) moet de baby opgevolgd worden, door de gynaecoloog en de vroedvrouw of huisarts. Als je afspraak in het ziekenhuis niet kan doorgaan omwille van de huidige gezondheidscrisis, dan kan je in de privépraktijk van je gynaecoloog terecht voor een echo. Controles in een ziekenhuis gebeuren echter op dezelfde veilige manier als in een privépraktijk. Iedereen volgt de strikte reglementering. Belangrijk: je wordt wel geacht alleen te komen naar je afspraak bij de gynaecoloog, je partner en kinderen kunnen voorlopig even niet mee.
KAN IK NOG OP CONTROLE BIJ DE VROEDVROUW?
De vroedvrouw volgt de zwangerschap mee op, net als anders. We vragen om de handen te wassen bij het binnenkomen in de praktijk. Je vroedvrouw beschermt zichzelf en jou.
#Blijfinuwkot, OKÉ, MAAR WAT MET MIJN PRENATALE LESSEN EN BORSTVOEDINGSCURSUSSEN?
Een voorbereide mama is er twee waard. Alleen: de kans dat je de komende weken een borstvoedingsles of zwangerschapscursus kunt bijwonen, zit er even niet in. Maar daar hebben heel wat vroedvrouwen al wat op gevonden: zij geven nu webinars of kunnen met je videocallen. Neem contact op met je vertrouwde vroedvrouw en ga na wat er mogelijk is.