Twee keer was ze (hoog)zwanger in de zomer, maar zelfs wanneer de temperaturen door het dak gingen, sputterde haar moderadar niet tegen. Afgaand op het effortless-chic-gehalte van haar Instaplaatjes, ging je dan ook bijna geloven dat ze het daadwerkelijk effortless vond, om haar zwangere lichaam te kleden. En daarbij ook nog eens trouw te blijven aan haar eigen stijl. En toch: “Zwangerschapsmode was echt mijn ding niet. En mijn standaard jeans-met-T-shirt look kon ik ook al niet aan. Het was dus wel even zoeken naar een nieuw uniform.” Mode- en lifestyleblogger Valerie Brems – ondertussen mama van Christian (2,5) en baby Alexis – over haar zwangerschapskleerkast.
“Zwangerschapsmode vond ik vaak nogal beperkend”
Ik vond mijn stijl – sober en klassiek Frans – er niet zo in terug. Ik draag nogal vaak hetzelfde, maar dan in verschillende variaties. Zonder buikje ben ik fan van de jeans-met-T-shirt look, maar eenmaal mét baby bump moest ik op zoek naar een ander uniform. Uiteindelijk werd dat: een mooi basic T-shirt met een middellange rok die ik hoog in de taille droeg.
“Ik droeg vaak ruime hemdjurken”
Die hingen al van voor de zwangerschappen in mijn kast. Ik hou wel van een tof oversized stuk (favoriete plagerij van mijn man nadat ik ben gaan winkelen: ‘was jouw maat uitverkocht, misschien?’). Zo’n hemdjurk zat overdag lekker los en fris, ’s avonds droeg ik ze met een riempje.
Ik had er een paar van Isabel Marant Etoile. Die kan je perfect in de sales kopen, want het model blijft toch elke collectie hetzelfde. Let wel: een ruime hemdjurk in combinatie met een babybuik kan soms wel wat heftig zijn (lacht), het ene model leent zich er écht veel beter toe dan het andere. Maar: de mouwen oprollen en combineren met blote benen – dat staat toch al meteen iets luchtiger. Soms liet ik de jurk ook openhangen, met een basic stretchy jurkje eronder.
“Wikkeljurken kan je eigenlijk vrij goed ‘op maat kopen’”
Ook met een babybuik. Ik stak er wel een stiekem speldje in, zodat de jurk niet openviel.
“Het excuus voor tijdloos comfort”
Omdat mijn voeten best gezwollen waren, droeg ik het liefst een aansteker. Ik word behoorlijk blij van een toffe schoen, dus een zwangerschap was het uitgelezen excuus om nog eens in een slipper van Tod’s te investeren.
“Hoog opgetrokken en met veel stretch erin”
Zwangerschapskledij kocht ik niet – behalve de jeansen. Dan liever een paar halflange rokken in een grotere maat, bij H&M of Zara. Ideaal bleken: kokerrokken met veel stretch of midirokken met een elastische tailleband. Nog favorieten: een midirok met satijnlook van Mesdemoiselles en de kokerrokken van Max Mara Leisure.
“Een wit of grijs T-shirt is altijd goed”
Omdat ik hoog getailleerde rokken droeg, moest ik niet van die extra lange zwangerschaps-shirts kopen. Ik kon gewoon verder met de modelletjes uit mijn kast. Fan van een goeie basic, hier! Ik draag – zwanger of niet – heel vaak een wit of grijs T-shirt van Uniqlo of Joseph. Een leuke snit en ze blijven lang mooi.
“Een knoopje kan veel doen”
Kleine variatie op mijn ‘uniform’: een kokerrok, hoog opgetrokken tot over de buik, maar ditmaal met een topje met spaghettibandjes en eventueel een hemd erover. Een loshangend hemd als je zwanger bent, kan nogal volumineus lijken, dus knoopte ik het boven mijn buik. Ook een rechte, loshangende blazer bleek ideaal om mijn silhouet te stroomlijnen.
“Het is de stof die voor frisheid zorgt”
Met het ouder worden, evolueerde ik al wel richting de natuurlijke stofjes. Maar tijdens de zwangere zomermaanden leerde ik linnen en katoen nog meer appreciëren. Vroeger dacht ik dat je, wanneer het warm was, een top of jurk zonder mouwen aan moest. Nu weet ik: comfort bij warm weer gaat eigenlijk helemaal niet over de mouwen, wel over de stof. Ik bleef dus weg van synthetische stoffen en koos enkel voor natuurlijke materialen zoals linnen of katoen.
“Een (nieuw) accessoire is goed voor je humeur”
Je moet je beperken tot een klein deeltje van je kleerkast en je kan niet in je favoriete jeans. Dan vind ik dat de moraal wel wat opgekrikt mag worden met mooie accessoires. Een leuke handtas of een paar schoenen maakten mijn outfit af.
“Dit lag klaar voor na de bevalling”
Ik kocht op voorhand al twee broeken – mét elastische band – om mee te nemen naar het ziekenhuis. Iets om naar uit te kijken, zeg maar (lacht). Mijn favoriete witte blouses had ik ook ingepakt. Ik wist dat ik me graag wat mooi en fris zou willen voelen, en dat kan ik nu eenmaal niet in een uitgelebberd T-shirt. En wit is altijd mooi, ook na een héle korte nacht.”