Het ene moment barst je van blijdschap omdat je mama mag worden. En dan – hup – bekruipt je op een onbewaakt moment weer zo’n angstgedachte. Want: je zal (weer) mama worden. Wat zal dat met je doen? En zal je de bevalling wel aankunnen. En… En… En… Herkenbaar? Welkom op de emotionele rollercoaster die ‘zwangerschap’ heet. Hij gaat zo ongeveer drie à dertig keer per dag overkop. Wat jij kan doen? Jezelf lenig mee in de bochten wringen, met yoga. Lisanne van de yogashop en het lifestyleblog Superyoga vertelt je hoe en waarom yoga je rustig maakt en je zelfvertrouwen boost.
ONZEKERE GEVOELENS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP…
… zijn perfect normaal. Je gaat door een levensveranderend proces én de hormonen gieren door je – nieuwe – lijf. Niet evident, dus. Daarom heb je net nu superveel baat bij vertrouwen. Vertrouwen in je lichaam, maar ook vertrouwen dat alles goed zal gaan. En dat vertrouwen kan je écht mee opbouwen, dankzij yoga. Aan de slag!
WAAROM YOGA?
In een notendop: yoga is een eeuwenoude Indiase filosofie waarbij lichaam en geest worden samengebracht. Iets dat we – doordat we heel vaak ‘in ons hoofd leven’ – vandaag de dag écht wel kunnen gebruiken. Yoga heeft dan ook een kalmerend effect op beide: én je lichaam én je geest. Ook als je zwanger bent.
YOGA TIJDENS DE ZWANGERSCHAP: THAT’S WHY
Als je zwanger bent, is het belangrijker dan ooit dat je alle vertrouwen hebt in je eigen lichaam. Toch? Er ontwikkelt zich tenslotte een nieuw leven in jou en dat is een bijzonder proces, dat – zoals je vast al in de gaten had – ook de nodige inspanning vraagt.
- Van zodra je dagelijks yoga gaat doen, zal je merken dat jouw lichaam steeds gemakkelijker kan ontspannen.
- Yoga houdt je lichaam ook gezond en soepel. En die soepelheid komt nu wel van pas. Als jij je de komende weken en maanden vlot en fijn kan blijven bewegen, ondanks je groeiende buik, dan zorgt dat voor meer vertrouwen in je lichaam.
- En weet je nog hoe lichaam en geest verbonden worden door yoga? Wel: meer vertrouwen in je lichaam, zorgt er ook voor dat je gemakkelijker je geest tot rust kan brengen. Je krijgt minder last krijgt van negatieve gedachten of stress.
- In zwangerschapsyoga doe je heel wat houdingen waarbij je bekken het uitgangspunt zijn. Handig, want het bekken is een zone die je weleens parten kan spelen tijdens de zwangerschap. Bekkenpijn is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Dat komt doordat de spieren en banden rondom deze gewrichten week en soepel worden, zodat de baby in de laatste fase van de zwangerschap kan indalen en uiteindelijk geboren kan worden. Gerichte yogaoefeningen kunnen je helpen om bekkenklachten te verlichten.
- Ook de ademhaling is een belangrijk thema bij yoga én natuurlijk ook tijdens arbeid en bevalling. Er zijn verschillende yoga-oefeningen waarbij je ademhaling centraal staat. Bovendien helpt yoga ook om soepel én in vertrouwen te blijven tijdens de bevalling. Win, win, win!
EN WELKE YOGA DAN?
Er bestaan een heleboel verschillende yogastijlen waarbij de intensiteit per stijl aardig varieert. De meer intensieve yogastijlen zoals Ashtanga en Power Yoga worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Maar hey: rustige en ontspannen yogaposes kunnen wél. En ze zijn net heel fijn voor zowel je mindset als je lichaam.
Wil je zeker weten of je de veilige yogaposes (goed) uitvoert, probeer dan eens een lesje zwangerschapsyoga of een cursus. Vooral tijdens je zwangerschap is het fijn om de juiste yogaspullen te hebben. Een bolster of een yogablok ter ondersteuning van je lichaam, zijn handig.
YOGAPOSES VOOR ZWANGEREN
Een paar geschikte yogaposes – met focus op de ademhaling – die je tijdens je zwangerschap kunt doen zijn:
- De vis, deze houding strekt je hals en zorgt voor een diepe ademhaling. De vis geeft ook een boost aan je immuunsysteem.
- Savasana, hier eindigt bijna elke yogales mee. Je ligt plat op je rug met de handpalmen naar boven gericht. Dit is een heel ontspannen houding die ontzettend fijn is tijdens je zwangerschap.
- Egyptische zonnegroet, deze yogapose kun je tijdens je hele zwangerschap doen en is goed voor de ademhaling.
Yogaposes die je goed kunt uitvoeren voor het bekken zijn bijvoorbeeld:
- De kat koe houding, deze asana zorgt voor ontspanning en mobiliteit bij de bekkenzone.
- Vlinderhouding, versoepelt de heupspieren en helpt bij rugpijn.
LUISTER NAAR JE LICHAAM
Houd er rekening mee dat je altijd naar je eigen lichaam luistert en daarop je yoga practice aanpast, vooral als je zwanger bent. Schakel bij twijfel zéker een ervaren yogi in. Comfortabele kleding en een fijne yogamat maken het je gemakkelijker. Of je nu thuis of op locatie aan yoga doet: je wil wél lekker liggen, toch?
En tot slot: geniet ervan! Met behulp van yoga creëer je een moment voor jezelf dat belangrijk is voor jouw innerlijke rust. En je kan ook nog eens heel bewust contact te maken met het leventje dat in je groeit. Hoe mooi is dat?
***
Dit gastartikel is geschreven door yogi Lisanne van de hele fijne webshop Superyoga. (Check hun meditatie- en yogakussens én cover voor je warmwaterkruik met teddylook!). Lisanne hecht veel waarde aan een gebalanceerd leven waarbij voeding en lifestyle feilloos op elkaar aansluiten. In 2013 besloot ze het roer om te gooien en gezond te worden. Daaruit ontstond haar webshop Superyoga waar niet alleen heel veel yoga en meditatie producten te vinden zijn, maar ook gezonde recepten en tips voor een gezond leven.
Deze post werd niet gesponsord en bevat enkel (onbetaalde) linkjes die we leuk vinden.
p.s.: Zwangerschapsyoga volgen kan bij Motel Mama Elkes praktijk De Wolk. In haar webshop heeft ze ook een paar leuke zwangerschapsyoga-stuks!
Heb jij een idee voor een informatief artikel op motelmama.be? Laat het ons weten via [email protected]