Mommy lifesaver: 2 gewéldige oplossingen tegen (hormonale) zweetgeurtjes

In de rubriek Mommy Lifesaver gaat Motel Mama Rien op zoek naar een oplossing voor al die gekke, bizarre, vervelende of licht gênante mommy issues waar ze op dat moment mee zit. Of waar ze ondertussen (na drie baby’s) een gewéldige oplossing voor vond. Deze week: hormonale zweetluchtjes. Oh boy.

Zijn het de hormonen? Is het een natuurlijk kompas dat je newborn richting je borst oriënteert (follow that smell!)? Is het zuiver angstzweet? Of is het, in mijn geval, een toffe mix van dat alles zo’n beetje tezamen? Geen idee. Wat ik wel weet, is dat ik aan elke zwangerschap en post-partumperiode (en dan bedoel ik: echt màànden en màànden na de geboorte) zweet. Veel. En ook met een ander en minder tof – euh – aroma dan ik van mezelf gewend ben. Vandaar dat ik nogal verwoed op zoek ging naar oplossingen. Bij deze: mijn sweaty-oksels-lifesavers.

MOMMY LIFESAVER 1. EEN SPRAY OM ZWEETGEURTJES TE VERNIETIGEN

Textielontgeurders heb ik altijd een beetje Louis Quatorze gevonden. Ik bedoel: was je kleren gewoon even, anders? Alleen, in het geval van zweetgeur gaat die frisse vlieger dus vaak niet op. Een vers gewassen t-shirt kan nog zo naar ochtenddauw geurend uit de machine komen, van zodra de okselzone weer een klein minibeetje klam wordt, lijkt het alsof het zweetgeheugen van de stof weer geactiveerd wordt. Hup. Stink je, vier minuten na je douche, wéér. Ook niet ideaal. Of efficiënt. Want ja, je had al nauwelijks tijd voor één douche.

Hoe komt dat? Wel: zweet heeft eigenlijk, wanneer het je lichaam verlaat, geen geur. Het is pas nadat bacteriën de vetzuren in je zweet omzetten in een vluchtig vetzuur, dat er een geur ontstaat. Het goede nieuws is dat je die bacteriën (die onder je oksel, maar na het zweten dus ook op je kleding zitten) kan doodmaken. 

Alleen: daar heb je hoge temperaturen voor nodig. Minstens 80 graden om precies te zijn. Was jij je mooie T-shirts en jurkjes op 30 graden, dan komen je kledingstukken dus mét bacteriën uit de was. Daar merk je niets van wanneer je topjes gewoon in de kast hangen (de bacteriën zijn dan inactief), tot… je het kledingstuk weer aantrekt. 

Door contact met de huid, die wat warmer en vochtiger wordt, worden de bacteriën weer geactiveerd. En de zweetgeur dus ook. TOF.

DE LIFESAVER

Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar àl die kledingstukken met een ‘geurgeheugen’ kan je dus gewoon redden, met wat spritzjes Deo Textile. 

Deze spray (echt, dit is geen beauty- of wasproduct, het is een uitvinding!) van het Belgische merk Nannic bevat Zink en Zilver ionen. En die ionen elimineren dus de bacteriën. Gewoon -poef- weg. 

HOE GEBRUIK JE HEM?

  • Als voorwas. Je kan je kleding met een geurtje ermee behandelen voor ze in de wasmachine gaat. Gewoon een paar keer onder de oksels sprayen, een dik half uur laten inwerken en dan (hand)wassen. 
  • In de zweetvoet-sneakers van al je gezinsleden. Yes, eindelijk ook van die eeuwige zweetpateekes verlost.
  • Als opfrisser: voor delicate truien of blouses die niet vuil zijn, maar wel wat opfrissing kunnen gebruiken.
  • En ik gebruik hem ook als noodoplossing: voor wanneer je onderweg bent naar een meeting en plots een smelly oksel ontwaart. Veel (maar echt veel) beter dan nog maar eens deo spuiten onder je blouse. 

WAAR KOOP JE DEZE LIFESAVER? Nannic Deo Textile, 17,40 euro voor 250 ml is hier te koop.

MOMMY LIFESAVER 2. EEN DEO TEGEN HORMOON- EN STRESSZWEET

Linda van het Nederlandse beautybedrijf Loveli vroeg zich af wat nu precies het verschil is tussen gewoon ‘ik heb het warm’ of ‘ik sport’-zweet en het stressy of hormonale zweet, waar veel vrouwen mee verveeld zitten. Zeker omdat de meeste deo’s zich enkel richten op het stoppen of verdoezelen van gewoon zweet, en zij dus vooral met die àndere vorm leek te kampen. 

Gewoon zweet, dat bedoeld is om je lichaam af te koelen – zo ontdekte Linda tijdens haar zoektocht – wordt door andere zweetklieren geproduceerd dan stresszweet.

Het stresszweet wordt geactiveerd door je hormonen en het is dikker, omdat het meer vetzuren bevat. En meer vetzuren = meer kans voor de bacteriën op je huid om ze om te zetten in vervelende geuren. Om stress- en hormoonzweet aan te pakken, was dus een heel ander type deo nodig, redeneerde Linda.

En zo ontwikkelde ze ‘The Power of Zen’: een 100 procent natuurlijke deo met zinkoxide (in de plaats van aluminium). Twee voordelen van die zinkoxide: het zet de vetzuren in je stresszweet om in reukloze zouten. En het is antibacterieel: gebruik je de deo, dan blijven er dus minder bacteriën (die een geurtje veroorzaken) over op de huid.

DE LIFESAVER

Sinds ik deze deo gebruik (nu ruim een half jaar!), heb ik gewoon géén last meer van zweetluchtjes op een doordeweekse dag, maar evenmin op stressy momenten of bij hormonale schommelingen in m’n cyclus. Echt zo’n product waarvan je denkt: had ik dàt maar drie zwangerschappen geleden ontdekt…

GOED OM TE WETEN

Je zweet wel nog (bij aluminium-deo’s worden de zweetklieren geblokkeerd, bij zinkoxide niet – want je zweet om een reden), maar het zweet is geurloos!

Tip: je mag er geen dikke laag van smeren, dan werkt deze deo net minder goed. 

WAAR KOOP JE DEZE LIFESAVER?
Loveli The Power of Zen deo, 7,99 euro (er zijn ook navullingen) is hier te koop.

***

Deze post is niét gesponsord en we ontvangen ook geen euro’s voor de linkjes waarop je klikt. Alleen: voor niets gaat enkel de zon op. We hebben een heleboel dagelijkse werkingskosten om dit platform vlot te laten draaien. Wie de gratis artikels in ons motel dan wél sponsort? Jij, dankzij je aankopen in onze gift shop. Hartelijk bedankt, daarvoor! Je bent de beste!

Scroll To Top